Руските авиокомпании ще изгубят десетки милиони от забраната за полети до Украйна

Киев забрани на Аерофлот и Трансаеро да летят до Украйна

26.09.2015 | 09:08
Руските авиокомпании ще изгубят десетки милиони от забраната за полети до Украйна

Украйна забрани на руски авиокомпании, сред които Аерофлот да летят за Украйна, съобщи премиерът Яценюк.

Санкционираните руски авиокомпании нямат право да летят до Украйна от 25 октомври 2015, началото на зимния летателен сезон.

Украйна забранява и транзитните полети на руски военни самолети.

„Според решението на Съвета по сигурността правителството на Украйна взе решение да забрани полетите на руските авиокомпании, основно Аерофлот и Транаеро да летят до Украйна“, съобщи правителството от Киев на сайта си.

 

„Руските самолети с руския флаг нямат работа на украинските летища“, каза Яценюк, цитиран от пресслужбата на правителството.

 

Украйна обвинява Русия в оказване на военна подкрепа на проруските сепаратисти в източната част на страната. В конфликта там загинаха над 8000 души от април 2014. Русия отрича обвиненията.

Аерофлот съобщи, че не е получавал официално известие за решението на Украйна.

На сайта на Аерофлот все още се продават билети за дати след 25 октомври 2015.

„Само когато и ако Аерофлот получи официално съобщение от авиовластите в Украйна, че полетите са отменени, компанията ще информира пасажерите и ще обясни правилата за връщане на парите за купените билети“, съобщи Аерофлот в изявление, цитирано от Ройтерс.

Трансаеро е част от групата на Аерофлот.

В интервю за Лента Ру генералният директор на Трансаеро каза, че компанията закрива редица маршрути. „В зимното разписание не са включени отделни маршрути, по които компанията не летеше ежедневно. По редица направления се оптимизира честотата на полети“, каза Дмитрий Саприкин.

Росавиация няма коментар по темата.

От летище София полети за Киев няма според сайта на компанията. От Варна и Бургас има полети до Киев, Днепропетровск, Донецк, Харков, Лвов, Одеса и Запорожие.

Украйна забранява и използването на руски софтуер. В съобщението на правителството се цитира директро Kaspersky Lab.