Западни компании започват да внасят газ в Украйна

Шефът на Нафотгаз подчертал, че търговците на енергийната суровина идват на пазара, въпреки тежката икономическа ситуация в страната

24.09.2015 | 09:55 Редактор: Мариета Иванова
Западни компании започват да внасят газ в Украйна

Две западни компании, търгуващи с природен газ, от днес започват директни доставки за потребителите в Украйна. Това е съобщил на 24 септември шефът на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев, предава ТАСС.

„Работа на украинския газов пазар започват в тандем две западни търговски компании, които първи се възползваха от нашите предложения за внос на газ от Украйна (не към нашата граница, а с последователно митническо оформление и препродажба на потребителите в рамките на страната), отбелязва Коболев в пост в социалната мрежа.

Шефът на „Нафотгаз“ подчертал още, че тези компании започват работа „независимо от тежката икономическа ситуация в Украйна, строгата регулация на валутните операции, отсъствието на достатъчна прогнозируемост на бъдещия ход на реформите на пазара“.

Коболев допълнил още, че търговците се съгласили да платят данъка на добавената стойност, дължим при внос на енергийната суровина.