Генералният секретар на ООН е шокиран от това как Унгария се отнася към мигрантите

Унгарската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да отблъсне мигрантите от границата си

17.09.2015 | 08:27 Редактор: Ирина Георгиева
Генералният секретар на ООН е шокиран от това как Унгария се отнася към мигрантите

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е "шокиран" след като унгарската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да отблъсне мигрантите от границата си, съобщи BBC. Според него подобно третиране на лица, търсещи убежище е "неприемливо".

Стотици мигранти са участвали в сблъсъците на границата между Сърбия и Унгария на 17 септември. Бежанците са се опитвали да пробият телената ограда. Арестувани са 29 души, един от които е идентифициран като терорист.

Много от тях искат да достигнат до Германия на фона на разделенията в рамките на ЕС за това как да се справят с кризата.

Унгария защити действията си като съобщи, че 20 полицаи са били ранени докато мигрантите са се опитвали да пробият оградата, както и че са използвали децата като "жив щит".

Ранени са и най-малко двама бежанеца, съобщиха унгарски и сръбски официални лица.

Унгария затвори цялата си граница със Сърбия на 15 септември. Страната прилага и по-строги правила за преминаване на границата – незаконното проникване стана криминално престъпление. Съдилищата в страната са започнали бързи производства на задържаните мигранти.

От началото на 2015г. повече от 200 000 души вече са преминали в Унгария, влизайки в Шенгенската зона на ЕС, която позволява на хората да пътуват между страните-членки без ограничения.