Унгария арестува 29 бежанци, участвали в безредици на границата

Един е обвинен в тероризъм

17.09.2015 | 08:13
Унгария арестува 29 бежанци, участвали в безредици на границата

Властите в Унгария арестуваха 29 бежанци, които участваха в безредиците на границата със Сърбия, съобщи Ройтерс. Един от тях е бил идентифициран като терорист.

За ареста на обвинения в теторизъм съобщи съветникът на премиера на Унгария Георги Баконди, който не даде други подробности.

По-рано бе съобщено, че в резултат на безредиците на унгарско-сръбската граница са били ранени 20 полицаи и две деца. Полицията в Унгария използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да спре бежанците, които се опитваха да влязат на територията на страната. Бежанците отвърнаха с камъни и парчета бетон.

Унгария въведе преди това извънредно положение по южната си граница. Будапеща прилага вече и по-строги правила за минаване на границата – незаконното проникване стана криминално престъпление.

 

Защо Европа не успя да се споразумее за бежанците?

 

Граничен контрол въведе Австрия – на границата с Унгария, и Германия. Австрия съобщи, че изпраща военни части на източната си граница.

В понеделник се проведе извънредна среща на външните министри на ЕС за миграционната криза. Европейските министри не успяха да се договорят за квотите на разпределение на всички 120 000 бежанци. Въпросът ще се гледа на срещата на 22 септември.