Защо Европа не може да се споразумее за бежанците

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

15.09.2015 | 15:11 Редактор: Георги Стоянов
Защо Европа не може да се споразумее за бежанците

Какво успяха европейските дипломати да се споразумеят на тази среща вчера?

Райън Чилкот: Целта на срещата беше да бъде договорен закон за разпределението на 160 хиляди бежанци, които в момента са в Италия и Гърция и това, за което се споразумяха, беше, как да бъдат разпределени 40 хиляди, а това, за което не успяха да се споразумеят беше разпределението на останалите 120 хиляди.

Още по темата

Как те да бъдат разпределени в квоти. Те искаха да постигнат консенсус, те искаха единодушие сред 28-те страни членки на Европейския съюз, но постигнаха само мнозинство по този въпрос.

Те се съгласиха, че ще се срещнат отново на 8 октомври, което е след доста време и ако смятат, за необходимо, Люксембург, който държи президентството на Съюза сега, каза, че те могат да вземат решението и без пълно единодушие – нещо, с което аз лично не бях наясно.

Те мога да приемат решението с квалифицирано мнозинство. Тогава обаче се връщаме към целия проблем за единството в Европейския съюз и как това ще се отрази на имиджа на общността.

Така че липсата на единодушие е малко неприятна, особено по отношение на източно европейските страни – Словакия, Чехия и Унгария, които казаха – ние не сме съгласни.                               

Да, това е гореща тема тук. Това са ключови страни, които са в епицентъра на тази история. Говорихме за разделението в Европа – разделението е доста голямо.

Райън Чилкот: Аз бих казал, че Унгария е голям критик на тази идея за разпределението на бежанците.

Унгария се движи самостоятелно доста бързо. Знаете, че изградиха ограда по границата със Сърбия и сега те поставят и бодлива тел.

Вчера вечерта унгарският премиер каза, че днес вероятно ще обявят извънредно положение в страната.

Ако те направят това, това ще даде на военните, които бяха разположени по границата, дори още повече правомощия.

На практика това означава, че бежанците, които се опитват да преминат през границата от Сърбия в Унгария, ще трябва да изминат около 110 километра по границата до друга страна и да се опитат да минат от там.

Те просто правят нещата доста по-трудни. Както видяхме вчера имаше доста бежанци, които се опитваха да преминат през оградата.

Научихме, че оградата е била пробита на 17 места – ограда, която унгарците току що издигнаха.

Сега това вече е престъпление, наказуемо със затвор или депортация, ако се опитате да преминете през оградата.