Хедър Конли: Европа няма да реши бежанския проблем на една среща

Хората могат да бъдат използвани като оръжия чрез дестабилизирането на определени държави, коментира тя

14.09.2015 | 21:20 Редактор: Мариета Иванова
Хедър Конли: Европа няма да реши бежанския проблем на една среща

Европа няма да реши бежанския проблем на една среща, коментира в предаването Денят On Air Хедър Конли, вицепрезидент на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон и бивш съветник на  Джордж Буш- младши. Тя подчерта, че Европа е изправена пред голямо предизвикателство  да намери единно решение по въпроса. Бежанската вълна по думите й извежда на преден план въпроса за границите на Шенген.

„Когато Европа създаде Шенген, изтри вътрешните граници, но не засили външните си граници”, коментира Конли.

„Ние сме страна на имигранти, но не сме идеални в това как  ги приемаме”, допълни тя. Тя изтъкна, че някои  американски политици поддържат тезата да се изграждат по-високи граници. В същото време подчерта, че всяка страна трябва да може да контролира кой влиза и колко стои на нейна територия.

По думите й невижданото от Втората световна война насам мигрантско движение е резултат от четиригодишния конфликт в Сирия и действията на Башар Асад там.

„Хората могат да бъдат използвани като оръжия, като се дестабилизират определени държави”, посочи тя.

По повод посещението на британския премиер Дейвид Камерън в Ливан Колби посочи, че част от решенията на Европа е да окаже повече помощ на съседни страни на Сирия- като Турция и Ливан, които да задържат на свои територии бежанците и те впоследствие да се върнат по родните си места.

Помолена да направи оценка на резултатите от присъствието на САЩ в Ирак Колби коментира, че трудно да се върне към началото, но изтъкна, че американската  интервенция е променила Близкия Изток, като е дала пример за демокрация в част на света, затворена за това. – „Има твърдения, че това е предизвикало Арабската пролет и стремежа към повече свобода от корупцията, към работни места и по-добър живот”, заяви тя.