Бежанската криза през призмата на европейските принципи

Коментар на Димитрис Аврамопулос, Европейски комисар за миграцията за телевизия Bloomberg от Брюксел

16.09.2015 | 14:28 Редактор: Георги Стоянов
Бежанската криза през призмата на европейските принципи

Цял свят видя тези кадри - хора, които се опитват да избягат от войната и да отидат европейските страни. Може ли да ни кажете, как стоят нещата на терен, защото предполагам, че тези кадри не ни казват цялата история.

Димитрис Аврамопулос, Европейски комисар за миграцията:

Кадрите никога не могат да разкажат цялата история. Едно нещо е сигурно, пожарът е обхванал целият регион и това се очаква да продължи в обозримо бъдеще.

Още по темата

Това най-вече сега се усеща в Европа. Изправени сме пред безпрецедентна бежанска криза и с този проблем трябва да се заемем всички, по най-отговорен начин, защото тук става въпрос за човешкото достойнство, за уважението към човешките същества, за ценностите и принципите, върху които е изградена Европа, така че реакцията ни на тази криза ще определи бъдещето на Европа.

Колко уверен сте, че страните от Европейския съюз ще успеят да  постигнат споразумение, консенсус, по предложението да релокират 120 хиляди души.

Димитрис Аврамопулос: Нека ви кажа, вчера ние имахме много ключова среща на вътрешните министри на страните от Европейския съюз.

Ние не постигнахме сделката, която искахме, но ще се срещнем отново и ще опитаме пак. Все пак ние направихме стъпка напред.

Сега сме направили ново предложение за релокация на общо 160 хиляди души, които се нуждаят от международна закрила.

Ние искаме да ги разпределим и да им дадем нов дом. Така че това предложение е направено.

Това, което трябва да се случи сега е 28-те страни членки да се съгласят на това. За момента само 24 страни са съгласни.

Имаме нова среща на 8 октомври и съм сигурен, че разумът, основните принципи на Европейския съюз и европейският дух ще надделеят.

Както е било и преди, има два принципа – солидарност и отговорност. Аз се надявам, че наистина всички ги имат предвид, когато ги споменават.

Споменахме, малко преди да започнем нашия разговор, че Унгария сега изглажда ограда по границата си с Румъния, която е страна член на ЕС. Това легално ли е?

Димитрис Аврамопулос: Мога да ви кажа, че в Европа преди сме се борили да премахнем оградите, бариерите и стените – всичко, което е пречило на хората да пътуват свободно.

Няма да позволим подобни стени да бъдат издигнати отново. Както ви казах по-рано, изправени сме пред безпрецедентна бежанска криза.

Това, което е ясно от сегашната ситуация, е, че никоя страна не може да се справи с това сама. Така че всяко едностранно решение сега  трябва да бъде избягвано.

По отношение на границите, знаете, че имаме това Шенгенско споразумение – шенгенската система и тя може да функционира, само ако всички играят по правилата.

Знаете Германия, те върнаха граничния контрол на границата с Австрия. Това е временно връщане на граничния контрол между страните членки и е опция, която е предвидена и регулирана от шенгенското споразумение.

Така че Германия играе по правилата, но трябва да се опитаме да избегнем това да се превърне в модел.

Това е извънредна мярка и за това, това предложение да релокираме 160 хил. бежанци трябва да бъде приложено на практика, колкото е възможно по-скоро.