Frontex критикува оградата между Унгария и Сърбия срещу бежанците

Фабрис Легери, главен изпълнителен директор на Frontex

15.09.2015 | 23:10
Frontex критикува оградата между Унгария и Сърбия срещу бежанците

Европейската гранична агенция не гледа с добро око на стената, издигната по границата между Унгария и Сърбия. Главният изпълнителен директор на Frontex Фабрис Легери говори з апромяната в пътя на бежанците от Близкия Изток за Европа и как агенцията се готви за предстоящата зима. Фабрис Лагери разговаря по телефона с Франсин Лакуа от студиото на Bloomberg в Лондон.


Още по темата

Кажете ни какво виждате на място. Силно сме загрижени за усилията там. Какво мислите - какъв би бил правилният отговор в момента?

Европейската гранична служба Frontex откри безпрецедентен брой мигранти, които са се насочили към външните граници на ЕС. Регистрирали сме над 520 000 незаконни пресичания на граници тази година. Засилваме операциите си, за да подкрепим страните от т.нар. "фронтова линия": първо Гърция, която е на миграционния път в Източното Средиземноморие, откъдето минават повечето мигранти. Оттам минават главно сирийските граждани. Имаме и хора от Афганистан.

Frontex увеличи капацитета на регистрация на мигрантите. Регистрацията е много важна. След това се обработват кандидатурите, разделят хората, които търсят убежище от нередовните мигранти, които по-късно ще бъдат върнати, ако се установи, че не са сирийци.

 

Още по темата

Виждаме какво се случва в буферната зона на унгарско-сръбската граница. Кажете ни какво ще стане през зимата, когато ще има още повече трудности. По-студено и по-опасно е. Какво ще правите през зимата? Ще работите по разселването на хората, които вече са там или имате нужда от допълнителна подготовка за зимата?

Има различни стъпки, които могат да се вземат. ЕС реши в понеделник да увеличи средствата за Близкия Изток. Това е хуманитарна подкрепа за трети страни около Сирия и Близкия Изток и особено за Турция. Това е една стъпка на ЕС.

Когато става дума за действията ни на външните граници в Гърция или Унгария, защото по-голямата част от вълната минава през Западните Балкани, най-важното е двете страни да направят приемни центрове, където мигрантите могат да бъдат настанени достойно и ние да можем да обработваме кандидатурите за убежище, както и да идентифицираме хората.

За граничния контрол е много важно да имаме приемни центрове, както и центрове за задържане, в известна степен. Защото някои от нередовните мигранти са хора, които не търсят убежище - и според европейското законодателство те трябва да бъдат върнати.

 

Май има промяна в географията на тези мигранти. Повече хора се опитват да минават през границите по суша, вместо да се пресичат Средиземно море. Това ще продължи ли и какво ще стане през зимата?

Вярно е, че бежанците вече вървят пеш до Унгария от Западните Балкани. Вероятно използват сухопътни средства за транспорт. Пътуват през Турция, защото е по-безопасно, отколкото през Либия.

В началото на 2015 ситуацията бе напълно различна. Имахме огромни вълни на сирийски граждани, които минаваха през Либия и след това пресичаха Средиземно море.

Все още имаме голям брой хора, които пресичат Средиземно море, например тази година от Либия за Италия сме регистрирали над 130 000 незаконни пресичания на границата. Така че рискът, че може да има допълнителни жертви в морето остава много висок, особено през зимата.

 

Като гледаме тези кадри от унгарско-сръбската граница виждаме повече проверки. Някои страни въведоха граничен контрол. Смятате ли, че тези мерки ще останат и това тревожи ли ви? Това не обезсмисля ли понятието на Европа без граници?

Страните-членки сега въвеждат различни видове проверки. Унгария реши да създаде "техническо препятствие". Това не се изисква от ЕС, всяка страна от ЕС може да реши как иска да охранява границите си. Трябва да кажа, че като изпълнителен директор на Frontex не насърчавам такива мерки.

Ние насърчаваме сътрудничеството със съседните страни. В случая на Сърбия бих искал да кажа, че нашата агенция сътрудничи и със страните от Западните Балкани.

Виждаме и въвеждане на временни мерки като гранични проверки на вътрешните граници в Шенген. Например в Германия, която обяви мярката през уикенда, Австрия и някои други.

Трябва да кажа, че това по европейските закони това е възможно за определен период от време. Това не означава краят на свободното движение на хора. Означава, че страните-членки, които са изправени пред критична и безпрецедентна ситуация са решили да въведат такива проверки, защото не могат да настанят повече хора, които търсят убежище.

Това обясни Германия. Мисля, че това може да се възприема като изключение, включено в шенгенската система.