Митов: При разпределението на бежанците трябва да се отчита и БВП

ЕС трябва да увеличи наказанията за трафик на хора, смята външният министърp

08.09.2015 | 14:27 Редактор: Мариета Иванова
Митов: При разпределението на бежанците трябва да се отчита и БВП

При разпределението на бежанците трябва да се взима предвид и БВП на глава от населението, коментира министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от Агенция Фокус. Дипломат номер едно на България направи изказването след среща с белгийския си колега Дидие Рейндер.

Министър Митов изтъкна, че е въпрос на разговори дали квотите за бежанците са решение или не и допълни, че  България ще се включи в солидарното разпределение.

Той коментира още, че трябва да бъде намерена формула и единен подход, според който бежанците да могат да избират държава, в която да бъдат регистрирани.

„Когато говорим за бежанската и миграционна криза, за натиск трябва да си даваме сметка за последиците“, посочи още министър Митов.

Той подчерта още, че проблемът с трафика на бежанци не е отскоро. По думите му трафикът на хора се е превърнал в жесток и доходоносен бизнес и е необходимо ЕС да увеличи наказанията в тази връзка.

Министър Митов също така подчерта, че трябва да бъде намерена формула за решаване на проблема с „Ислямска държава”.

Настояваме да се организират, колкото може по-бързо бежански центрове в трети държави, за да не се стимулират бежанските потоци към ЕС”, написа министър Митов в профила си във Facebook.

В съобщението в социалната мрежа той допълва още:

„Трябва да се състави единен списък за трети сигурни държави, който в крайна сметка да осигури връщането на тези хора. Трябва да си даваме сметка, че каквото и да правим, лекуваме ефектите и последствията. Трябва да се обърне много по-сериозно внимание за ускорено решаване на конфликта, на териториите, които създават условия за засилени бежански потоци. Трябва да се справим, колкото може по-бързо с проблема „Ислямска държава”. Държавите от региона на Близкия Изток трябва да поемат много по-голяма отговорност.

Проблемът с трафика за хора - говорим за него, но за съжаление е приел такива размери, че се е превърнал в доходен и жесток бизнес. Проблемът не е нов, но в момента са се създали условия, за да може да бъде още по-солиден. Това са мрежи от хора, които буквално събират кандидати за преселение в рамките на ЕС. Тези хора биват лъгани за това какво ги чака.

Статутът на бежанец не осигурява пребиваване завинаги на територията на ЕС. Когато конфликтите бъдат решени, тези хора ще трябва постепенно да се завърнат в държавите, от които са дошли. Това трябва да стане ясно. Това разясних днес по време на пресконференция в сградата на Министерския съвет след заседание при премиера Бойко Борисов заедно с вицепремиерите Румяна Бъчварова, Ивайло Калфин, Меглена Кунева и финансовият министър Владислав Горанов”, посочва още министър Митов.