ЕС ще обяви общия план за бежанците в сряда

ООН настоява за общоевропейски действия

08.09.2015 | 10:36
ЕС ще обяви общия план за бежанците в сряда

ЕС ще обяви тази седмица плановете си да пренасочи 120 000 мигранти, които са пристигнали в Гърция, Италия и Унгария. Общността се задейства, изправена пред най-голямата бежанска криза след Втората световна война.

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер ще представи предложенията в сряда, на 9 септември 2015. Най-добрият начин според него за справяне с притока на хора, които бягат от войната и бедността в Сирия и други страни в Близкия Изток и Северна Африка е те да бъдат разпределени в целия блок от 28 страни - от Финландия на север до Испания на юг.

Предложението на ЕС повтаря призива на канцлера на Германия Ангела Меркел от понеделник, 7 септември 2015. Меркел призова Европа да намери обща позиция за бежанците.

"Ние ще работим, за да реализираме един от великите проекти на ЕС в бъдеще", каза тя. Германия осигури над 6 млрд долара за кризата с бежанците в страната.

 

Повече от 20 хиляди бежанци влязоха в Германия на 7 септември: кореспонденция на Ал. Андреев, DW.

 

Планът трябва да бъде подкрепен от мнозинството от страните в ЕС, но вече раздели региона на западни и източни страни. Докато Германия и Франция миналата седмица поискаха честно разпределение на бежанците в региона, Унгария и други източноевропейски правителства обявиха, че въвеждането на квоти просто насърчава повече хора да пристигат.

Министрите от страните на ЕС ще се срещнат на 14 септември 2015 в Брюксел, за да изработят обща позиция по предложението, но постигането на решение може да отнеме доста време. Планът, който ЕК представи през май за преразпределение на 40 000 бежанци бе утвърждават до края на юли и накрая правителствата се съгласиха да пренасочат 32 256 души.

ООН настоява за организирано отношение към бежанците, включително ефективна регистрация и проверка. Това е най-важното в реакцията, но на моменти не е възможно да се провери дали всички тези хора бягат от войната в Сирия, откъде са изобщо и какви са мотивите им.

"Виждаме хаотична ситуация. Не е човешка ситуация. Не служи на интересите на ЕС. Надявам се на 14 септември да се вземат фундаментални решения. Не е въпрос само за лека промяна в политиките, които Антонио Гутереш, върховен комисар на ООН по бежанците.