Германските лидери търсят отговори на вълната бежанци

Коментар от Берлин на Ханс Никълс, Bloomberg

07.09.2015 | 11:25
Германските лидери търсят отговори на вълната бежанци

На фона на вълната бежанци в Германия, какво правят политиците? Коментар от Берлин на Ханс Никълс, Bloomberg на 7 септември 2015.


Германските политици се опитват да разберат какви са цифрите, защото никой не отрича, че ще има нужда от много повече пари както за обработка, така и за интегриране на всички бежанци в германското общество.

Да, те са приети, това е една от главните теми. Но през уикенда започнахме да чуваме, особено от по-малката партия в коалицията на Меркел, CDU тревога от броя на бежанците, които идват тук и цената.

Какво стана през уикенда? Пристигнаха над 10 хиляди души. Намирам се пред главния център за обработка. Виждате опашката, която се оформя зад мен. Цяла сутрин идва нови хора с деца. Те чакат да подадат първото си заявление за убежище.

 

Още по темата

Местните медии - Der Spiegel, Frankfurter Algemeine съобщават за срещата снощи, като се опитват да си представят колко ще струва това за 2015 и 2016. Както каза правителството на Меркел - ще вложат повече пари. Милиарди, както уточниха, но без повече детайли.

Те казаха и че искат да се придържат към бюджетните цели. Това им дава възможност да похарчат около 5 млрд евро.

Миналата година са изхарчили около 2 млрд долара. Никой не знае докъде ще стигне цената тази година. Това е една от причините да има известно разочарование в коалицията на Меркел. Те се опитват да пресметнат.

Според някои изчисления за 2015 ще са нужни допълнителни 10 млрд евро.

Ето какво каза Волфганг Шойбле пред репортери след срещата на Г-20 в Анкара. Шойбле каза: "Все още имаме какво да спестим и отчаяно се нуждаем от него, за да се справим със задачите, които се очертават за 2016 и следващите години".

Тревогата - особено в по-малката партия в коалицията е, че ще бъдат канени още бежанци с политиката на отворена прегръдка. Правителството на Меркел е твърдо, настоява, че трябва да продължават да приемат хора. Има голяма обществена подкрепа за това решение. Много германци казват на бежанците, че може да дойдат.

Доброволците бяха тук целия уикенд, за да се уверят, че бежанците имат всичко, от което се нуждаят и са на топло. В Берлин има недостиг на легла. Затова виждаме как хората спят на улицата.

Това е тежък момент за политическия процес в Германия. В момента политиците се опитват да решат въпроса, но само на вътрешно ниво. Когато говорим за общоевропейска реакция, ще стане много по-трудно.

 

Как Ангела Меркел обяснява на европейците това, което прави у  дома? Как убеждава другите, че германският подход е правилният?

Това е трудното, като гледаме цифрите и бюджета. Защото Меркел настоява да се продължи спазването на бюджетните правила. И освободи пари за решаване на проблема. Но същевременно не може да отидат твърде далеч извън планираните разходи, защото може би се опасяват, че ще изгубят доверието към себе си - към фискалната си предпазливост.

И в известен смисъл никой не знае колко голяма ще стане тази криза. Защото в момента говорим за 160 00 души на общоевропейско ниво. Очакванията за тази година са 800 000 бежанци да поискат убежище в Германия.

Правителството на Меркел се опитва да прокара идеята за необходимостта да се преразгледат някои страни и да бъдат обявени за "безопасни", а други страни като "зони на военни действия", за да се ускори процесът за интегриране на бежанците в германското общество, за включването им в работната сила, да се приберат децата в училищата и да се намери постоянни жилища за тези хора.

Това е трудна задача за Германия и още по-трудна в Европа.