Сирийски кюрди обвиниха Турция, че ги атакува

В отговор от Турция посочиха, че ще разследват обвиненията, но подчертаха, че сирийските кюрдски части остават „извън обсега на настоящото военно усилие“

27.07.2015 | 15:01 Редактор: Мариета Иванова
Сирийски кюрди обвиниха Турция, че ги атакува

Кюрдски части в Сирия обвиниха Турция, че нееднократно атакува техни части през границата, предава BBC.

В отговор от Турция посочиха, че ще разследват обвиненията, но подчертаха, че сирийските кюрдски части остават „извън обсега на настоящото военно усилие“.

Турция предприе въздушни удари по бойци на Ислямска държава в Сирия и позиции на кюрдски военни части от ПКК в Ирак в отговор на атентатите в южната ни съседка от миналата седмица.

От Анкара посочват още, че не планират да пращат сухопътни военни части в Сирия.

Кюрдските части за защита на населението-YPG, които са въоръженото крило на основната Кюрдска партия в Сирия- PYD, посочват, че турски танкове са бомбардирали късно в неделя село Зормикхар, което се намира в Сирия и под контрола на кюрдите.

Оттам посочват, че час по-късно една от машините им е била под „силен обстрел от страна на турски военни, източно от Кобане“.

В специално изявление днес- 27 юли, YPG, посочват: „Вместо да се целят в позициите на терористите от Ислямска държава, турските части атакуват нашите защитни позиции. Това не е правилно отношение“.

„Настояваме управляващите в Турция да спрат тази агресия и да следват международните предписания. Призоваваме турската армия да спре стрелбата по нашите бойци и техните позиции“, се казва още в изявлението.

Представител на турското правителство е заявил, че военните операции на страната са насочени към „неутрализиране на непосредствените заплахи за регионалната сигурност на Турция“ и са насочени срещу Ислямска държава в Сирия и кюрдските сепаратисти от ПКК в Ирак.

На този фон стана ясно, че Турция е поискала спешна среща на членовете на НАТО във връзка с предприетите военни удари.