Порошенко: За година Украйна получи 3.4 млрд. евро от ЕС

Страната разчита и на бъдещо разширяване на сътрудничеството по всички програми на ЕС

27.06.2015 | 13:39 Редактор: Мариета Иванова
Порошенко: За година Украйна получи 3.4 млрд. евро от ЕС

От момента на подписване на Споразумението за асоцииране Украйна е получила от Европейския съюз 3.4 млрд. евро макрофинансова помощ. Това заявява президентът на Украйна Петро Порошенко в публикувано на 27 юни обръщение по случай годишнината от подписването на документа, предава ТАСС.

Украйна получи безпрецедентна помощ от страна ЕС през годината, която измина: три програми за макрофинансова помощ в подкрепа на макроикономическата стабилност на страната – около 3.4 млрд.евро; хуманитарна помощ за украинските граждани, временно прогонен от окупираните райони (при силовата операция на Киев в Донбас, бел. ТАСС) около 139 млн. евро; средства за възстановяване на инфраструктурата на Донбас; грантова помощ за развитие на страната; техническа помощ в рамките на над 200 проекта на ЕС в различни сфери на обществения живот и държавното управление,” изтъкнал Порошенко.

Държавният глава коментирал още, че Украйна и в бъдеще ще разчита на „продължаване и разширяване на сътрудничеството в рамките на всички програми на ЕС”.

ТАСС припомня, че Украйна и ЕС подписаха споразумение за асоцииране на 27 юни 2014 година. Документът беше едновременно ратифициран от Европейския парламент и Върховната Рада на Украйна. В същото време Споразумението и до ден днешен не е ратифицирано от парламентите на отделни  страни-членки на ЕС, отбелязва ТАСС. Процесът по ратификация е приключил в 21 страни. Руската информационна агенция отбелязва, че Украйна разчита, че останалите ще ратифицират документа до 2016.