Украйна ще е готова за членство в ЕС след пет години, смята Порошенко

Споразумението за зона за свободна търговия между Украйна и ЕС ще започне да действа от 1 януари 2016 г.

27.04.2015 | 19:20 Редактор: Ирина Георгиева
Украйна ще е готова за членство в ЕС след пет години, смята Порошенко

Украйна ще може да покрие условията за кандидатстване за членство в ЕС до пет години, заяви украинският президент Петро Порошенко, предаде БТА, позовавайки се на Associated Press и ТАСС.

"Ние сме амбициозни в своите планове и действия и именно затова обявяваме, че за пет години трябва да осигурим прилагането на споразумението за асоцииране (с ЕС) и да достигнем условията, необходими за подаване на молба за членство."- каза Порошенко на срещата на върха ЕС-Украйна в Киев.

Украйна заслужава да бъде неразделна част от ЕС и членството е ключова цел за неговото правителство, смята украинският президент.

Споразумението за зона за свободна търговия между Украйна и ЕС ще започне да действа от 1 януари 2016 г., допълни украинският министър-председател Арсений Яценюк. Той изрази надежда, че украинският ще стане официален език в ЕС. 

Порошенко каза, че "споделя оптимизма на Яценюк украинският език да стане работен в ЕС".

"Освен това бих искал английският и френският да станат работни за украинските чиновници. Най-малкото сега вече английският звучи по-често от руския на заседанията на украинското правителство." - заяви президентът.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна на украински език към участниците в срещата и призова Украйна да 
извърши реформи. Той отбеляза, че е започнал посещението си в Киев като е отишъл на площад "Независимост", където през февруари 2014 г. загинаха десетки украинци.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се обърна към присъстващите на английски език, а после и на френски. Той каза, че Украйна още не е член на ЕС, но несъмнено принадлежи към европейското семейство. 

"Ние разбираме желанието на Украйна да стане член на ЕС, затова сме тук." - заяви Юнкер. 

Той подчерта, че на Украйна й предстои труден път и изтъкна необходимостта от реформи.