За Путин няма разлика между украинци и руснаци

Война с Украйна е невъзможна, коментира президентът на Русия

16.04.2015 | 15:31 Редактор: Мариета Иванова
За Путин няма разлика между украинци и руснаци

Президентът на Русия Владимир Путин възприема руснаците и украинците като един народ, пише ТАСС.

„Политическата ситуация в дадена страна се променя от време на време, но народът остава. Народът, както казах, ни е много близък. Аз изобщо не правя разлика между украинци и руснаци, смятам, че това е един народ,“ заяви държавният глава по време на традиционната „Пряка линия“.

„Ние сме заинтересувани от това, икономиката на Украйна да излезе от кризата“, коментира още държавният глава на Русия.

 По думите му, с направената отстъпка за газа на Украйна Русия помага преди всичко на хората, живущи в тази страна. - „Ние помагаме на хората, преди всичко, ние помагаме на украинския народ,“ коментира президентът.

Ние сме заинтересувани от това икономиката на Украйна да излезе от кризата, защото това са наши съседи, наши партньори и ние имаме интерес, до границите ни да е спокойно, да има ред, а ние имахме възможност да развиваме икономически връзки с успешен партньор,“ коментира Путин.

Президентът на Русия подчерта, че Москва възприема Украйна като свободна и независима държава. По време на „Пряката линия“ държавният глава не се съгласи с твърдението, че Русия е „пропуснала“ отдалечаването на Украйна от сферата й на влияние. - „Няма никакво отхвърляне. Украйна е независима държава и трябва да се отнасяме към това с уважение,“ е заявил още Путин.

„Това е избор на украинския народ – как ще изгражда отношенията си. Към момента Русия нищо не очаква от киевските власти, освен едно- отношението към нас да е като към равноправен партньор по всички направления на взаимодействие,“ коментира още руският президент.

Путин подчерта още, че война с Украйна е невъзможна.

Той също така заяви че няма руски войски в Украйна, както и че Русия няма имперски амбиции.

„Ние развиваме отношения в рамките на Евразийския икономически съюз с нашите съседи – с Казахстан, с Беларус. Смисълът на тези обединения е хората, които живеят в нашите страните, да живеят по-добре, границите да бъдат открити“, заяви Путин, цитиран от РИА-Новости.