Доктор Ал Маскари вярва, че повече жени-предприемачи означава повече успех

Д-р Шаика Ал Маскари пред Bulgaria ON AIR

30.05.2015 | 07:00
Доктор Ал Маскари вярва, че повече жени-предприемачи означава повече успех

Още по темата

Тенденцията е да има повече жени-предприемачи, да няма ограничения за успеха, казва Шаика Ал Маскари в интервю за Мартина Ганчева от Bulgaria ON AIR.

Д-р Шаика Ал Маскари е носител на наградата на Американската търговска камара „Най-добра жена-предприемач в Близкия изток” за 2012 г. и на бизнес отличието на Глобалния форум на мислителите за 2014. Завършва геология в Лондон, има докторска степен от Университета в Индиана. Работила е като инспектор за Abu Dhabi National Oil Co. - единствената жена служител сред 9 000 мъже.

Още по темата

Днес Шаика е председател на Al Maskari Holding – организация, която обединява бизнес-интереси, свързани с нефт, газ, възобновяеми източници на енергия, минно дело, здравеопазване, хранителни услуги, сигурност и медии, с офиси в Близкия изток, Турция, САЩ, Европа и Сингапур. В холдинга са ангажирани 270 000 души от 14 държави. Едно от предприятията на Шаика - Johnson Controls и Global Communications, има продажби за 42.7 милиарда долара само за миналата година. 

Успешна бизнес дама и филантроп, малцина биха предположили каква сила се крие зад дребничката фигура на Шаика. Тя живее с нагласата, че няма невъзможни неща. Когато през 1993 слиза на централната гара в Санкт Петербург като част от делегацията на Американската федерация на търговските камари, погледът й е привлечен от група ветерани от войната в Афганистан, бездомни и гладни след разпадането на Съветския съюз. Повечето от тях с ампутирани крайници. Най-известната жена предприемач в Обединените арабски емирства е шокирана от гледката. "Видях тези хора да спят на Централната гара в Санкт Петербург, където беше много студено. Нямаше къде да ядат. Попитах ги дали са чували за Армията на спасението. Получих отрицателен отговор”. Само месец по-късно в центъра на Санкт Петербург Ал Маскари отваря специална кухня, която изхранва по 220 души на ден.

Това е само един от многобройните примери за любовта на Шаика към хората. Тя по невероятен начин съчетава благотворителността с бизнеса. Въпреки безбройните си постижения, Шаика се гордее най-много с организацията The United Mercy Foundation, която учредява през 1993 г. Мотото й е „Милостта няма географски, етнически, културни или религиозни предубеждения”. Фондацията осигурява финансова подкрепа на стотици сираци в страните от Персийския залив, Източна Африка и Индия. Самата Шаика, която има двама сина, дъщеря и шест внука, е осиновила над 2 000 деца. Жена на действието. Истински кръстоносец в похода срещу стереотипите.

Журналистката от Bulgaria ON AIR Мартина Ганчева среща Шаика в Бергамо, Италия, в иновационния център i.lab на Италчементи Груп - петият в света производител на цимент. Ал Маскари е част от журито на наградата „arcVision: Жените и архитектурата". Ето какво сподели тя специално за Bulgaria ON AIR.

 

 

Когато сте на 6, емирът на Абу Даби Зайед бин Султан Ал Нахуан ви потупва по рамото и ви казва „Един ден ще бъдеш посланик на страната по света”. Години по-късно предсказанието му се сбъдва. Днес ръководите огромна компания. Как преодоляхте религиозните стереотипи? Как стигнахте до върха?

Думите на емира се запечатаха завинаги в съзнанието ми. Спомням си ги винаги, когато обикалям с някаква мисия по света. Трудно ми е да очертая всички стъпки, които съм извървяла, но началото на кариерата ми беше трудно и болезнено, белязани от две трагични загуби – на майка ми и на съпруга ми. Два дни преди смъртта си, майка ми беше подписала първото по рода си споразумение с немска фирма за построяване на петролна рафинерия. Малко след погребението телефоните започват да звънят. "Майка ви подписа договор. Какво да правим сега?”. Клатех глава и отговарях „Просто изчакайте, защото не знам какво да правя." Последва втори удар. Малко след смъртта на майка ми, загубих и любовта на живота си – съпруга си – доктор Доналд Хенри Хейс, професор по геология в Университета в Айова. Но нещастията ме научиха, че най-добрия начин да се справиш с живота е да очакваш неочакваното.

И така, геофизик по професия, поех семейната компания Tricon Energy Operations през 1989. Казаха ми, че законът не позволява да притежавам компания, тъй като съм жена. Но не се съгласих. Упорствах, спорех, разбих статуквото. Станах първата жена в ОАЕ, която е 100 % собственик на компания. И не само оглавих Tricon Energy Operations, но я превърнах в успешен конгломерат. Днес холдингът обединява 20 мултинационални фирми, всяка от които има силни международни партньорства. Шест имат сътрудничество на правителствено ниво със Сингапур, Оман, Катар и Португалия. Искам да кажа на жените да не се обезкуражават от провалите, защото те са част от живота, правят ни по-силни. Второ – да не се плашат от предизвикателствата, свързани с пола. И не на последно място – ако законът е срещу вас, настоявайте за промяна.

 

Днес вие сте най-влиятелната бизнес дама в арабския свят. Не е ли трудно да бъдеш успешна в един предимно мъжки свят?

От дете съм научена, че половата дискриминация не съществува. А предприемачеството, независимо от пола, изисква кураж, ангажираност и усърдие. В някои части на арабския свят, както и в някои развиващи се страни предизвикателството не е свързано толкова с неравенството между половете, а с икономическо неравенство. Няма равен достъп до възможности, ако мога така да се изразя. Често меритокрацията не важи. За да имаш достъп до образование и работа, от голямо значение е къде си се родил. Бях благословена да се родя в семейство, което не само поддържаше образованието ми, но и ме насърчаваше да се боря срещу предразсъдъците за социалната роля на жените.

Образованието е най-силния коз. С доктората си по геофизика можех да допринеса за индустриализацията на страната, работейки в петролния сектор на Абу Даби - област, доминирана от мъже. По онова време бях сред първите жени, завършили университет. Но и днес образователната система на Обединените арабски емирства дава предимство на мъжете. За съжаление този феномен се повтаря в много страни по света. Но вярвам, че знанието разширява хоризонта, кара въображението да се стреми към сбъдването на повече мечти. Тенденцията е да има повече жени-предприемачи, да няма ограничения за успеха.

 

Al Maskari Holding стои зад проект за 3 милиарда долара, който предвижда построяването на енергиен хъб в Либия и прокарването на кабел под морето, който да захранва Европа с електричество. Кажете ни повече.

Имаме джойнт венчър с либийското правителство за производство на слънчева енергия за битови нужди и евентуален износ за Европа.  Проектът за създаване на екологична и устойчива енергийна платформа е част от стратегията за икономическо възстановяване на Либия и създаване на работни места за народа. Проектът е ратифициран, но е преустановен за известно време, заради нестабилната политическа ситуация в Либия. Моля се за мир и просперитет за либийския народ.

 

Към момента търговският обмен между Русия и ОАЕ е около 2 милиарда долара. Русия изнася диаманти, злато, стомана, оборудване за отбраната и машини за ОАЕ и внася машини и хранителни продукти. Тя разчита, че инвестициите от ОАЕ ще стимулират икономиката й..

Това е добър сценарий. Двустранната търговия се основава на дипломация. ОАЕ уважават посетителите си, законът осигурява и защитава сигурността, безопасността и правата на всички националности. Според световния индекс на конкурентоспособността ние сме най-щастливото място за живеене. Руските фирми отдавна са разбрали, че ОАЕ е отличен център за подпомагане на техните икономически интересни. Сътрудничеството между Mubadala и Руския фонд за директни инвестиции /РФПИ/ ще определи стратегическите възможности за развитие в Русия. Настоящата политическа ситуация и санкциите, наложени срещу Русия, водят до промяна, до реорганизация на търговските партньорства. Рестрикциите и ограниченията няма да бъдат постоянни и добрите партньорства ще издържат на предизвикателството. Търпението е катализатор на устойчивия бизнес.

 

Пътувате много по света. Мислите ли, че краят на икономическата криза наближава?

Не, не бих казала. През последните три десетилетия икономическата криза има повтаряш се цикъл от върхове и спадове. Катализатор е алчността на финансовите пазари. Алчност, която от време на време е подхранвана и политически. Настоящата криза се изостря от пряката зависимост между отделните икономики. Шок за една означава шок за всички.

 

Да, но не виждате ли огромни разлики между държавите?

Виждам, но това е съвсем естествено. И се определя от географията, природните ресурси, историята. Но човешкият опит надхвърля тези различия. Аз се стремя да се отнасям към всеки като към равен, независимо от произхода му.

 

Още по темата

Как ОАЕ могат да се защитят срещу ниски цени на петрола, да устоят на шоковите сътресения? И можем ли да говорим за рецесия?

От самото си основаване ОАЕ се впусна в дългосрочни инвестиции за бъдещите поколения. Абу Даби създаде ADIA – вторият по големина в света държавен инвестиционен фонд. Той разполага с активи от 773 милиарда долара. Основан е през 1976 и има за цел да подкрепя икономиката на Обединените Арабски Емирства, след като петролът свърши. През април фондът купи 50% дял от три хотела в Хонконг. Сделката е за 2,4 млрд. щатски долара и това я превръща в най-голямата инвестиция в Азия на фонда.

Успоредно с това страната стартира местни проекти, за да се освободи от зависимостта си от петрола и газа и да създаде диверсифицирана икономика. Днес повече от две трети от БВП на ОАЕ се генерира от непетролните сектори. Дубай е признат за световна туристическа и търговска дестинация. В момента в ход е развитието на алтернативни енергийни източници като слънчева и ядрена енергия. Разширяваме летищата, пристанищата и зоните за свободна търговия, защото те са в основата на устойчивия растеж. Значителният спад в цената на петрола неизбежно ще въздейства върху растежа, но няма да доведе до рецесия.  Спадът ще се компенсира от регионалната инвестиционна и икономическа възвръщаемост.


Интервюто е взето по мейл, май 2015 от Мартина Ганчева.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма