Венецуела и Русия се договориха да инвестират 14 млрд. долара в нефтодобив

Инвестицията ще е от полза за засегната от ниските цени на петрола южноамериканска страна, според експерти

28.05.2015 | 09:15 Редактор: Мариета Иванова
Венецуела и Русия се договориха да инвестират 14 млрд. долара в нефтодобив

Държавните петролните компании на Русия и Венецуела- Роснефт и  PDVSA - Petróleos de Venezuela S.A., се договориха да инвестират 14 млрд. долара в добив нефт и газ в Южна Америка. Новината е съобщил президентът на Венецуела Николас Мадуро след среща с президента на руската компания Игор Сечин в офиса на PDVSA, пише руското издание на Ведомости, цитирайки Reuters.

“Имахме отлична среща и беше постигнато споразумение за инвестиране над 14 млрд. долара,“ коментирал Мадуро в ефира на националната телевизия. Той уточнил, че инвестициите ще бъдат насочени към удвояване на добива на нефт във Венецуела.

Предстои компаниите да уточнят детайли по сделките.

От микроблога на PDVSA в Twitter станало ясно, че страните се договорили да създадат съвместно предприятие за добив на нефт и имат намерение да активизират добива в т.нар. Пояс на Ориноко, където Роснефт вече има общи проекти с  PDVSA, отбелязва Reuters.

Financial Times припомня, че Венецуела разполага с най-големите запаси на нефт в света. Потърсени за мнение анализатори споделили пред изданието, че инвестицията в този момент ще е много полезна за страната, която изпитва финансова криза заради ниските цени на петрола.