ЕБВР: Русия и Гърция са главните рискове за икономиката на Европа

Рецесията в Русия оказва по-силно от очакваното негативно влияние на европейските страни, отбелязват от финансовата институция

14.05.2015 | 16:18 Редактор: Мариета Иванова
ЕБВР: Русия и Гърция са главните рискове за икономиката на Европа

Ръстът в Централна Европа и балтийските страни, според очакванията, ще достигне 2.9% през 2015, благодарение на набиращото скорост възстановяване в еврозоната и програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка, но перспективата пред икономиките в преход в южната част от Европа се влошава, заради задълбочаващата се рецесия в Русия. Това отбелязва в макроикономическата си прогноза Европейската банка за възстановяване и развитие, пише руското издание Ведомости.

Рецесията в Русия оказва по-силно от очакваното негативно влияние на европейските страни, става ясно от доклада на ЕБВР.

Според прогнозата на финансовата институция спадът в Русия ще е около 4.5% през 2015 и около 2% през 2016. Периодът на стагнация или слабият ръст може да бъде удължен за руската икономика на фона на ниските цени на петрола и сериозните структурни проблеми.

Картината на европейската икономика е много пъстра, но спадът в Русия се превърна в главна причина за безпокойство за много страни, отбелязва главният икономист на ЕБВР Ханс Петер Ланкес.

Спадът на БВП на Украйна ще е 7.5% през тази година според прогнозата на  ЕБВР.

Най-добре от всички изглежда е перспективата за икономиката на Централна Европа. Ситуацията изглежда по-зле на изток и юг в региона, отбелязва ЕБВР. Общите консолидирани икономически данни за 35-те страни са слабо вдъхновяващи, но през 2016 очакваният ръст е само 1.4%.

Друг сериозен риск за ръста на европейската икономика, според ЕБВР, е ситуацията в Гърция. Дискусиите за фалит на страната и възможно излизане от еврозоната се превърнаха в сериозни удари за икономиката на страната, става ясно от доклада на финансовата институция. Основният сценарий на ЕБВР предполага, че благодарение на реформите и международната подкрепа гръцката икономика ще успее да излезе от кризата.

ЕБВР повиши прогнозата си за балтийските страни, Полша, Словения, Словакия и Унгария.

Финансовата институция отбелязва, че значителен принос за възстановяването на европейската икономика имат Европейската централна банка  и фактори като и ниските цени на петрола.