Жените с главна роля в архитектурата

08.03.2015 | 16:16 Редактор: Мартина Ганчева
Жените с главна роля в архитектурата

Има професии,  които все пак си остават основно мъжки. Рядко ще срещнете жени авиодиспечъри или мореплаватели, но нежната половина на човечеството все повече се утвърждава в света на архитекурата. Най-вече с деликатния си похдод към хората, сградите, градовете и околната среда.

За да насърчат тази тенденция, италианската компания Италчементи Груп и дъщерната й компания Девня Цимент превърнаха дните около 8-ми март в стилен контрапункт на споровете за ролята на жените. Те връчиха за трети път международната награда ArcVision: Жените и архитектурата. Церемонията се проведе в Бергамо, Италия в лабораторията за иновации i.lab. Екипът на телевизия България он ер беше единствен от страната ни, който присъства на събитието.

Журито, съставено от жени-лидери в сферата на бизнеса, политиката, изкуството и разбира се архитектурата, отличи Анджела Даубер от Швейцария. Но и останалите 21 представителки на нежния пол демонстрираха своя чувствителен и иновативен подход, който интегрира технологии, зелени решения и социална отговорност. И показаха как може да се вдъхне живот на стара сграда или да се издигне нова след опустошително цунами. 

"Живеем в свят, който много прилича на Армагедон.  Тук сме в Бергамо и се надявам медиите да слушат, защото имат неутолим апетит да разпространяват епидемия от лоши новини. Ние, жените, които сме се събрали в Бергамо, искаме да заявим, че изпращаме послание за надежда, любов, разбирателство, милост, състрадание и сгради", коментира Шаика Ал Маскари от журито.

Още от събитието вижте във видео материала.