Отмира ли разграничението „женски“ и „мъжки“ професии?

08.03.2015 | 08:07 Редактор: Вяра Петрова
Отмира ли разграничението „женски“ и „мъжки“ професии?

Отмира ли разграничението „женски“ и „мъжки“ професии? В Деня на жената - 8 март -  потърсихме отговорите на този въпрос. На фона на статистиката, че цели 83% от жените в Европа са с поне средно образование, докато при мъжете процентът е 77, представителите на нежния пол в ЕС получават с 16% по-ниско заплащане от колегите си мъже във всички области.

Жените много по-рядко се занимават с технически науки, преобладаващото женско присъствие е в сферите здравеопазване и образование. Мъжете пък доста по-рядко се захващат с хуманитарни науки. Все пак предразсъдъците не винаги са основание за избор на подходящата професия.

Томислав е учител. Работи в изцяло женски колектив. Разказва, че стереотип съществува, но го приема с чувство за хумор

"Понеже моите ученици имат предимно учителки, преподавателки, се случва често да ми казват „Госпожо, това не го знам.. това  не е така“. И в този момент всички се смеем - и аз, и учениците", разказва учителят.

Въпреки че 85% от преподавателите у нас са жени, директорите търсят повече учители- мъже, защото смятат, че те ще се справят по-добре с дисциплината в класната стая, обяснява младият учител. Професията му може да се впише в графата „женски“, но според Томислав това може да се промени само ако повече мъже като  него имат желание да останат в сектора на образованието. А той непременно иска и то в България.  

У нас открива бъдещето си и диригентът Калина – най-младата сред всичките си колеги в оркестъра,  която също се противопоставя на клишето „женски и мъжки професии“. В името на работата, която обича, тя преодолява всички притеснения.

"Винаги съм мислела, че е мъжка професия, в началото като започвах малко ми беше странно дали ще мога да се справя, дали все пак една жена може да се справи с  това натоварване, защото оркестрантите понякога са като деца и не слушат много", обяснява Калина.

Не само, че се справя с предизвикателството, а в момента Калина Василева е диригент в Симфоничния оркестър в Шумен. Само на 25 години е получила и второ предложение за работа в Разград.

Томислав и Калина не се вписват в статистиката, разделяща професиите на „мъжки“ и „женски“. Напротив – те са онези младежи, които следвайки сърцето и таланта си, я променят.

Репортаж на Неда Василева.