България и Катар ще си сътрудничат в борбата с тероризма и незаконния трафик

Двете страни започват действия по активно сътрудничество в областта на земеделието

18.05.2015 | 15:26 Редактор: Ирина Георгиева
България и Катар ще си сътрудничат в борбата с тероризма и незаконния трафик

България и Катар ще си сътрудничат в борбата с тероризма, незаконния трафик на наркотични вещества, оръжия, нелегален трафик на хора и финансови и икономически престъпления. Това договориха в Доха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министър-председателят и министър на вътрешните работи на Катар Н. Пр. шейх Абдула бин Насър бин Халифа Ал Тани, на база подписаното междуправителствено споразумение, предаде МВР.

Офицерите на двете страни ще изработят детайлна Пътна карта за прилагане на партньорството, което предвижда  обмен на опит относно прилагането на законодателството в областта на борбата с престъпността, както и използване на информация за целите на оперативно-издирвателната дейност и дейността по разследване в областите от взаимен интерес.  

Подписаното от министър-председателите на двете страни споразумение създава общата правна рамка за сътрудничество в борбата с тероризма, противодействието на транснационалната организирана престъпност, киберпрестъпленията, трафика на наркотици, на хора, на културни и исторически ценности. Това е първото подписано споразумение в сферата на сигурността в историята на дипломатическите отношения между двете страни.

Междувременно стана ясно, че Българската и катарската страна започват действия по активното развитие на сътрудничеството си в областта на земеделието. 

Арабската държава проявява засилен интерес към наши селскостопански продукти, като основно той е насочен към секторите овцевъдство, птицевъдство и пчеларство. Катар има инвестиционни намерения у нас именно в тези области.

"България няма ГМО продукти и произвежданата продукция е биологично чиста, което предоставя добри възможности за реализацията й на катарския пазар." - отбеляза министър Десислава Танева по време на срещата си с министъра на околната среда на Катар Ахмед Амер ал Хумейди.

Министърът на Катар ще направи официално посещение в страната ни през месец септември заедно с представители на бизнеса по покана на министър Танева. По време на него ще бъдат уточнени финалните параметри на договорните отношения между двете страни в областта на земеделието.