Малайзия започва преговори по бежанската криза в ЮИ Азия

Коментар от Сингапур на Хаслинда Амин от Bloomberg TV

18.05.2015 | 10:42
Малайзия започва преговори по бежанската криза в ЮИ Азия

Малайзия съобщи на 17 май 2015, че нейният външен министър ще се срещне с индонезийския си и тайландския си колега по въпроса за наплива на нелегални мигранти по море. ЮИ Азия е под международен натиск да реши кризата в региона.

Трите страни - Малайзия, Индонезия и Тайланд предизвикаха вълна от възмущение като отказаха да приемат препълнени с хора кораби от Мианмар /Бирма/. Това бяха хора от етноса рохингия и бедни жители на Бангладеш.

Мианмар /Бирма/ все по-често е критикуван и обвиняван за системното преследване на хората от малцинството рохингия, с което предизвиква масова миграция.

 

Още по темата

Нарастващата криза с мюсюлманите-мигранти в Югоизточна Азия накара Малайзия да започне преговори на високо ниво в опит да намери решение на ситуацията. Коментар от Сингапур на Хаслинда Амин от Bloomberg TV в предаването “Trending Business”.

 

Ситуацията е извънредна. Така я оценяват политиците. Хиляди хора умират в морето. ООН предупреди, че има цели плаващи ковчези.

Става дума за емигранти от Мианмар от малцинството рохингия, мюсюлмани, които напускат страната, изплашени от преследванията. Те тръгват с лодки, но често  контрабандистите и екипажът ги изоставят в открито море.

Освен това имаме хиляди от Бангладеш. Те пристигат в Малайзия, Индонезия, Тайланд. Бягат от родината си, за да се избавят от бедността.

Ситуацията е изключително тежка, защото никоя страна не иска тези хора. Малайзия тази година е председател на АСЕАН и се опитва да мобилизира съседите си да намерят заедно решение на проблема.

Малайзия се тревожи много, защото вече е приютила над 45 000 мигранти тази година. Страната каза, че повече не може да дава подслон на идващите през морето хора. Индонезия и Тайланд отказват също, защото се опасяват, че така ще насърчат и други да дойдат.