Имигранти от Мианмар са блокирани без храна и вода в продължение на седмица в Андаманско море

Поне 10 души са загинали

14.05.2015 | 15:15 Редактор: Ирина Георгиева
Имигранти от Мианмар са блокирани без храна и вода в продължение на седмица в Андаманско море

Имигранти от Мианмар са блокирани без храна и вода в продължение на седмица в Андаманско море, съобщи BBC. Поне 10 души са загинали.

На рибарска лодка, превозваща около 350 души от малцинството мюсюлмани рохингия, й е отказано да влезе в Тайланд. Тези, които бяха на борда заявиха пред BBC, че телата на загиналите са били хвърлени зад борда.

Властите на Индонезия, Малайзия и Тайланд отпращат лодки, превозващи с мигранти и не им позволяват да достигнат територията на страната. Въпреки това малайзийските власти
увериха, че са предоставили храна, води и гориво за хората на борда, преди да отпратят плавателния съд обратно в морето.

Смята се, че край бреговете на Тайланд и Малайзия са блокирани още лодки с няколко хиляди души на тях. По-голямата част от тях са от общността мюсюлмани рохингия, които не могат да се върнат в Мианмар (Бирма), защото там не са признати като граждани на страната и редовно са преследвани.

"Хората молят за храна и вода. На борда има много жени и деца. Това е една много стара рибарска лодка, която е препълнена с хора." - коментира кореспондентът на BBC Джонатан Хийд.

Хийд допълва, че има вързани одеала, които да осигурят подслон от слънцето. Средната максимална температура е 34 градуса.

Имигрантите, в които 50 жени и 84 деца, коментираха, че са били в морето в продължение на три месеца. Положението им е станало критично, когаро екипажът им ги е изоставил преди шест дена в близост до тайландската - малайзийска граница.

Кои са рохингия?

  • Рохингия са отделна, мюсюлманска етническа група, която живее основно в Мианмар, известен още като Бирма;
  • Смята се, че са произлезли от мюсюлмански търговци, които се заселили там преди повече от 1000 години;
  • Също така живеят в Бангладеш, Саудитска Арабия и Пакистан;
  • В Мианмар, групата редовно е преследвана, подложена на принудителен труд, няма право на земя и се сблъсква с много ограничения;
  • В Бангладеш много от тях са отчаяно бедни, без документи или перспективи за работа;