Лодка с мигранти от общността рохингия са спасени край Индонезия

Нямахме нищо за ядене. Всичко, което можехме да правим е да се молим, заяви един от имигрантите

11.05.2015 | 12:30 Редактор: Ирина Георгиева
Лодка с мигранти от общността рохингия са спасени край Индонезия

Близо 600 души са били спасени от лодки, плаващи в индонезийските води, пише BBC. Мигрантите най-вероятно са от Бангладеш и мюсюлмани от общността рохингия в Бирма/Мианмар.

Поне две препълнени лодки, предимно с много жени и деца на борда, са били изтеглени от местни рибари до бреговете на провинция Ачех на 10 май.

Мианмар, известен още като Бирма отказва да признае общността рохингя за граждани. Стотици хиляди рохинги са били преследвани през последните години и за това се опитват да избягат както през Тайланд, така и по море.

Спасената група е прекарала поне около седмица в морето, смятат индонезийските власти и хуманитарни агенции. Най-вероятно са се опитвали да достигнат до Малайзия, заяви Стив Хамилтън от Международна организация по миграция. По думите му на 10 май четири лодки са успели да стигнат до брега.

"Хората мислеха, че са в Малайзия, но се оказа, че са пристигнали в Индонезия. Имигрантите са били оставени от контрабандистите." - обясни Хамилтън.

"Получихме сигнал от рибари на 11 май, че хора с лодки са изоставени в открито море. Веднага изпратихме екипи там и евакуирахме 469 мигранти. В момента всички са в безопасност." - съобщи шефът на спасителите в провинция Аче пред AFP.

Поне 50 души от спасените имигранти са откарани в болница, допълни шефът на полицията в провинция Аче Ахмади.

"Като цяло, хората умират от глад и повечето от тях са много слаби." - коментира Ахмеди.

Един от мигрантите, Рашид Ахмед, заяви пред Associated Press, че е от общността рохингя и е напуснал западния щат Рахин в Мианмар преди три седмици със сина си.

"Нямахме нищо за ядене. Всичко, което можехме да правим е да се молим." - коментира Ахмед.

Мюсюлманите от общността рохингия са бягащо сектантско население в Мианмар в продължение на много години.

През декември 2014г., ООН прие резолюция, с която призовава Мианмар да даде достъп до гражданство на общността рохингя, защото много от тях са квалифицирани като без гражданство.

Според ООН поне 25 000 мюсюлмани от общността рохингия и бангладешци са се качили в лодки на контрабандисти между януари и март 2015г., което двойно повече хора спрямо същия период на 2014г.