Външните министри на България и Македония обсъдили ситуацията в южната ни съседка

Даниел Митов е настоял пред македонския си колега за изясняване на сблъсъка в Куманово

13.05.2015 | 17:05 Редактор: Мариета Иванова
Външните министри на България и Македония обсъдили ситуацията в южната ни съседка

Българският външен министър Даниел Митов е разговарял с македонския си колега Никола Попоски по време на срещата на външните министри на страните-членки на НАТО в Анталия, Турция.

Никола Попоски е информирал  колегата си за актуалната ситуация в Република Македония и е изразил надежда, че оставките в правителството на министрите на вътрешните работи и на транспорта, както и на директора на Управлението за сигурност и контраразузнаване, ще успокоят и стабилизират политическата обстановка в страната, съобщават от пресцентъра на МВнР. От своя страна, министър Даниел Митов още веднъж е подчертал, че е необходимо изясняване на обстоятелствата около случилото се в гр. Куманово.

По отношение на политическата криза в Република Македония българският първи дипломат е подчертал, че е нужно да бъде възобновен диалогът между управляващи и опозицията. - „Има спешна необходимост от възстановяване на доверието в институциите и на върховенството на закона, за което носи отговорност преди всичко правителството на страната. От ключово значение  е и  запазването на гражданския и етническия мир“, допълнил той.

Министър Митов е заявил, че стремежът на Република Македония към ЕС минава през решителни реформи, които не могат да бъдат повече отлагани. Министър Попоски е бил категоричен, че за страната му няма друга алтернатива освен осъществяване на реформи.