Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Коста Филипов: В Македония се спасява корумпирания елит, има етническо раздвижване и е геополитически ход

Операцията в Куманово роди повече въпроси, отколкото отговори

12.05.2015 | 21:32 Редактор: Ирина Георгиева
Коста Филипов: В Македония се спасява корумпирания елит,  има етническо раздвижване и е геополитически ход

Спасяване на един корумпиран елит, етническо раздвижване и геополитически ход - това се случва в Македония. Това коментира журналистът Коста Филипов в Денят Он Ер. По думите му операцията в Куманово роди повече въпроси, отколкото отговори.

"Цялата операция, която беше проведена в Куманово на 9 и 10 май роди повече въпроси, отколкото отговори, защото беше проведена на място, което не е за тази цел и беше с много висока цена - осем убити от специализираните полицейски сили плюс около 37 ранени полицаи." - коментира Филипов.

В известна сметка наистина има известно етническо раздвижване, но това е най-слабият елемент от всичко това, което се случва в Македония, подчерта Филипов.

"Че Груевски се опитва да спаси по всякакъв начин режима си - в това не трябва да има никакво съмнение. Според мен изпусна всички влакове за някакво мирно, демократично и спокойно решение на политическата криза в Македония. Опита се чрез контрапротести и социални предобивки на някои сектори от администрацията и обществото да си възвърне доверието и да укрепи властта си. Фактът, че на основната среща с посланиците в Скопие, на Груевски беше представен един доста солиден пакет с 11 точки, които той трябва да свърши, за да може Македония отново да се върне на пътя на евроатлантическата интеграция." - коментира Филипов.

"Най-важното изискване беше да се даде отговор на всички тези обвинения от подслушваните разговори, които вече трети или четвърти месец вади македонската опозиция. В тези разговори има примери за катастрофалното корупционно тоталитарно авториатарно управление на Никола Груевски по отношение на всички сектори в обществото. Да се освободят медиите от тази строга правителствена и институционална опека и да се даде повече свобода на словото - това също е включено в пакета от точки." - допълни Филипов.