Открити са неизследвани останки от кораб при търсенето на изчезналия полет MH370

Находката показва, че ако самолетът е в зоната на търсене, ще бъде открит, съобщи Фоли, директор на операцията

13.05.2015 | 15:07 Редактор: Ирина Георгиева
Открити са неизследвани останки от кораб при търсенето на изчезналия полет MH370

При търсенето на изчезналия полет MH370 на Malaysia Airlines са открити неизследвани останки от кораб, които се намират в южната част на Индийския океан, съобщи BBC.

"Находката е очарователна, но не е това, което търсим." - съобщи Питър Фоли, директор на операцията в Австралийското бюро за транспортна безопасност /ATSB/.

Според Фоли находката показва, че ако самолетът е в зоната на търсене, ще бъде открит. 

Самолетът, изпълняващ полет от малайзийската столица Куала Лумпур към Пекин, изчезна малко след излитането си на 8 март 2014г. На борда имаше 239 души.

За момента не са открити никакви следи от машината и все още няма обяснение за изчезването й.

Екипът, който го издирва, се е съсредоточил върху 60 000 кв.км - зона край бреговете на Западна Австралия, за където се смята, че самолетът се е разбил.

Останките от кораба са открити, когато сонарно оборудване е засякло обекти на почти 4 км под морето.

Според длъжностни лица, това не е липсващият самолет, но въпреки това са изпратили подводна камера, която да разследва.

"Очевидно сме разочаровани, че това не е самолетът." - заяви Фоли.

"И тази находка доказва, че системите, хората и оборудването, които участват в издирването, работят добре. Това показва, че ако има отломки от самолета в областта, те ще бъдат открити."- допълни Фоли.

Останките са от товарен кораб от XIX век, заяви Майкъл Маккарти, старши морски археолог.

"Имаме доста истории за кораби, които са потънали в Индийския океан посредата на рейса си и все още е трудно да се установи кой какъв е." -допълни Маккарти пред AP.

През април стана ясно, че ако не се намери нищо, зоната на претърсването ще бъде разширена с още 60 000 кв.км, за да се "покрие възможно най-голямата вероятна област на катастрофата, определена от експертните анализи", заявиха министрите в изказването си.

Може да отнеме още година, докато бъде претърсена и допълнителната зона заради неблагоприятни атмосферни условия в предстоящите зимни месеци, се казва още в изявлението.

Разследващите все още не знаят какво се е случило със самолета. Зоната за претърсване е определена от анализ въз основа на "ръкостисканията" между самолета и телекомуникационните спътници.

Все още няма обяснение защо самолетът е отлетял толкова далеч - ще стане ясно чак след като се намерят черните кутии на самолета.

"Уверени сме, че търсим в правилната зона. Уверени сме, защото разполагаме с най-доброто оборудване...ако самолетът се намира в тази зона, ще го намерим." - заяви австралийският транспортен министър Уорън Тръс. 

Издирването на полет MH370

  • Претърсването е фокусирано върху 60 000 кв. км приоритетна зона; Повече от 60% от площта е претърсена към днешна дата;
  • Претърсването струва 120 млн. долара - съвместно финансирано от Австралия и Малайзия

Фактите:

  • На 8 март 2014, полет MH370 на Malaysian Airlines, излита от домашното си летище Куала Лумпур и се насочва към китайската столица Пекин.
  • Час по-късно, посред нощ самолетът изчезва от контрола на диспечерите.
  • Изключително странният и по всяка вероятност трагичен инцидент е съпроводен от толкова много противоречива информация, че авиационните власти в няколко държави на няколко пъти категорично сменят посоките на търсене и версиите за изчезването на машината.

Най-масово възприеманата теория

Мнозина възприемат теорията, че самолетът е най-вероятно някъде на дъното на Индийския океан южно от Индонезия и западно от Австралия.

На 15 април 2014 подводницата Bluefin-21 бе пусната да търси изчезналия MH370 на дъното на Индийския океан, в австралийски териториални води.

През лятото на 2014 самолетът вече го търсеха в южната част на Индийския океан.

В края на 2014 зоната на търсене бе увеличена над 40 хиляди кв.км и австралийците използваха случая да картографират океанското дъно.