Австралия продължава да търси MH370

26.11.2014 | 08:53
Австралия продължава да търси MH370

Австралия разработва нов модел за разширяване на зоната за издирване на останките на изчезналия самолет на MH370.

„Сонарът ще намери самолета“, съобщи главният координатор на операцията от страна на Австралия след 263 напразни усилия.

Търсенето на самолета, който изчезна на 8 март с 239 души на борда „са силно уверени“, че ще бъде открит в южната част на Индийския океан, откъдето е било направено последното съобщение, каза Питър Фоли, директор на операцията в Австралийското бюро за транспортна безопасност /ATSB/, цитиран от Bloomberg.

„Имаме добре дефинирана зона и сме убедени, че методите ни за търсене ще са ефективни в локализиране на района на останките“, каза Фоли на брифинг в Канбера на 26 ноември.

 

/Графика: ATSB/

Фоли не съобщи какво са открили досега при сканиране на морското дъно от близо със сонара – операция, която продължава от 6 октомври.

Два кораба сканираха близо 69000 км2 по дъното на Индийския океан.

Доказателства за местоположението на самолета в района са осем опита за изпращане на съобщение, засечени от Inmarsat над Индийския океан. На тази база се предполага, че самолетът вероятно се е насочил от Бенгалския залив към Южния Индийски океан и района на Пърт.

/Графика: ATSB/

Три кораба търсят изчезналия самолет

Fugro Equator пристигна в зоната на издирване на 21 ноември и започна барометрични изследвания. Проучени са нови 4000 км2

GO Phoenix продължава да изпълнява операции по подводно търсене в района.

Fugro Discovery е пристигнал във Фриймантъл на 23 ноември за зареждане. Очаква се след 26 ноември да продължи към зоната на операцията.

Времето в района се очаква да бъде добро в следващите четири дни, с което работата на екипите ще бъде улеснена. Издирвателните работи продължават и през предстоящото лято в Южното полукълбо.

Финансирането не е проблем на операцията по издирване, каза Джудит Зилке, главен координатор на австралийския Координационен център, цитирана от Bloomberg.

„Не става дума за пари. Става дума да се дадат отговори на семействата на пътниците и екипажа“, каза Зилке.

Австралийското правителство подписа договор за спасителната операция, който продължава до август 2016г за 39 млн австралийски долара /33 млн щ.д./

Кабинетът отдели още 54 млн австралийски долара от бюджета от май за издирване през 2015.


По искане на правителството на Малайзия Австралия пое ръководството на операцията по издирване на изчезналия самолет на Malaysia Airlines, полет MH370. Австралийското бюро за транспортна сигурност /Australian Transport Safety Bureau (ATSB)/ ръководи операцията в Индийския океан.