Ново издирване на изчезналия MH370 в Индийския океан

04.10.2014 | 17:05 Редактор: Ирина Георгиева
Ново издирване на изчезналия MH370 в Индийския океан

След четиримесечно прекъсване ще бъде подновено издирването на изчезналия самолет от полет 370 на малайзийските авиолинии, съобщи АП.

Операцията ще обхване рядко посещаван от кораби район на Индийския океан, отстоящ на около 1800 км западно от Австралия. 

Експертите ще използват сонари, видеокамери и сензори за самолетно гориво в проучването на водите и търсенето на следи от Boeing 777, изчезнал на 8 март 2014 по време на полет от Куала Лумпур за Пекин с 239 души на борда. 

Издирването бе спряно за няколко месеца, така че екипи можаха да картографират морското дъно в зоната с площ от 60 хиляди км2.

Разследването е установило, въз основа на анализ на обмена на данни между бордовите уреди на самолета и сателит, че вероятно някъде там Boeing е привършил горивото и е паднал.

Още по темата

Discovery заедно с GO Phoenix ще бъдат част от новата експедиция, която ще търси MH370.

Малайзийският GO Phoenix, първият от трите кораба, които ще бъдат ангажирани за срок до една година в търсене на останки пред западното крайбрежие на Австралия, се очаква да пристигне на 5 октомври, но лошото време може да го забави с няколко дни.

Другите два кораба, Equator и Discovery на холандския контрактор Fugro се очаква да се включат в операцията по-късно през октомври.

Малайзия и Австралия участват с по 50 милиона долара в издирването.

Досегашните опити да бъдат открити останки от самолета на няколко пъти не дадоха резултат, отчасти поради погрешно разчетени сигнали, за които се смяташе, че идват черните кутии. Затова сега ръководителите на подновената операция изразяват сдържан оптимизъм за евентуалния й успех. 

Въпреки това министърът на транспорта на Австралия Уорън Тръс каза в сряда, че MH370 може да бъде открит още другата седмица.

Операциите в Индийския океан по издирване на Malaysia Airlines MH370 бяха подновени по-активно в района на търсене и спасяване на Австралия /Australian Search and Rescue Region/ на 20 март 2014, когато се търсеше в много по-голям район на Индийския и Южния ледовит океан.

В операцията участваха пет самолета, включително четири противолодъчни - три австралийски P3 Orion, един американски P8 Poseidon и частен Gulfstream. Търговски кораб също участваше в операцията през март.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
viktor.pissarski
преди 9 години
Имам предчувствие, че тоя път ще го намерят. Сигнализирай за неуместен коментар