Търсят черната кутия на MH370 с подводница

Bluefin-21 ще картографира морското дъно в район от 40 кв.км

15.04.2014 | 09:32
Търсят черната кутия на MH370 с подводница

Подводницата Bluefin-21 бе пусната да търси изчезналия MH370 на дъното на Индийския океан, в австралийски териториални води, но изтеглена само след 6ч.

Нейният цикъл е 24ч., но поради екстремната среда, Bluefin-21 бе предсрочно вдигната.

Операцията по издирване на самолета на Malaysia Airlines се ръководи от Общия координационен център /JACC/. Неговият ръководител, Ангъс Хюстън обясни, че мястото на самолетната катастрофа трябва първо да се определи, преди да може със сигурност да се потвърди.

Подводницата Bluefin-21 слиза за 2ч. до дъното на океана, на 4,5 км дълбочина. Мисията й долу трябва да продължи 16ч. и след това за още 2ч. ще се издига до повърхността. Четири часа са необходими за сваляне на данните, обясни Хюстън.

Той предупреди медиите да не вдъхват прекалена надежда заради включването на подводницата в операцията.

Досега в района, който се претърсва е засечен петролен разлив. Според Хюстън той не е от корабите в района.

Двулитрова проба е била взета от раона, но резултатите ще бъдат готови едва след няколко дни.

Последният акустичен сигнал, за който се предполага, че е от черната кутия, бе засечен на 8 април и Ocean Shield вече няма надежда да го чуе отново.

Bluefin-21 е разработка на Bluefin Robotics - компания за проектиране, създаване и експлоатация на автономни подводни уреди. създадена е през 1997 от инженери от MIT AUV Lab. От 2005 е собственост на Battelle Memorial Institute, глобална научно-техническа компания с 22 000 служители и 6,2 млрд долара бюджет за проучвания и разработки.

Подробности във видеото.