Ще бъде удвоена зоната за претърсване на изчезналия полет MH370

Самолетът изчезна на 8 март 2014г.

16.04.2015 | 12:45 Редактор: Ирина Георгиева
Ще бъде удвоена зоната за претърсване на изчезналия полет MH370

Ще бъде удвоен теренът за претърсване на изчезналия полет MH370 на Malaysian Airlines, ако нищо не бъде открито в текущата зона, съобщава BBC, позовавайки се на длъжностни служители.

Съобщението беше направено след среща между австралийските, малайзийските и китайските министри. Те се срещнаха, за да обсъдят напредъка на операцията за издирването.

Самолетът, изпълняващ полет от малайзийската столица към Пекин, изчезна малко след излитането си на 8 март 2014г. Смята се, че се е разбил край западна Австралия, но досега не са намерени категорични доказателства.

Издирването бе спряно за няколко месеца, така че екипи можаха да картографират морското дъно в зоната с площ от 60 хиляди км2.

Разследването е установило, въз основа на анализ на обмена на данни между бордовите уреди на самолета и сателит, че вероятно някъде там Boeing е привършил горивото и е паднал.

В момента екипите използват усъвършенствано сонарно оборудване за претърсването на 60 000 кв. км площ морско дъно - далеч на запад от австралийския град Пърт. Остава да се претърси още около 40% от площта.

Ако не се намери нищо, зоната на претърсването ще бъде разширена с още 60 000 кв.км, за да се "покрие възможно най-голямата вероятна област на катастрофата, определена от експертните анализи", заявиха министрите в изказването си.

Може да отнеме още година, докато бъде претърсена и допълнителната зона заради неблагоприятни атмосферни условия в предстоящите зимни месеци, се казва още в изявлението.

Разследващите все още не знаят какво се е случило със самолета. Зоната за претърсване е определена от анализ въз основа на "ръкостисканията" между самолета и телекомуникационните спътници.

Все още няма обяснение защо самолетът е отлетял толкова далеч - ще стане ясно чак след като се намерят черните кутии на самолета.

"Уверени сме, че търсим в правилната зона. Уверени сме, защото разполагаме с най-доброто оборудване...ако самолетът се намира в тази зона, ще го намерим." - заяви австралийският транспортен министър Уорън Тръс. 

Издирването на полет MH370

  • Претърсването е фокусирано върху 60 000 кв. км приоритетна зона; Повече от 60% от площта е претърсена към днешна дата;
  • Претърсването струва 120 млн. долара - съвместно финансирано от Австралия и Малайзия

Фактите:

  • На 8 март 2014, полет MH370 на Malaysian Airlines, излита от домашното си летище Куала Лумпур и се насочва към китайската столица Пекин.
  • Час по-късно, посред нощ самолетът изчезва от контрола на диспечерите.
  • Изключително странният и по всяка вероятност трагичен инцидент е съпроводен от толкова много противоречива информация, че авиационните власти в няколко държави на няколко пъти категорично сменят посоките на търсене и версиите за изчезването на машината.

Най-масово възприеманата теория

Мнозина възприемат теорията, че самолетът е най-вероятно някъде на дъното на Индийския океан южно от Индонезия и западно от Австралия.

На 15 април 2014 подводницата Bluefin-21 бе пусната да търси изчезналия MH370 на дъното на Индийския океан, в австралийски териториални води.

През лятото на 2014 самолетът вече го търсеха в южната част на Индийския океан.

В края на 2014 зоната на търсене бе увеличена над 40 хиляди кв.км и австралийците използваха случая да картографират океанското дъно.