Митов: Икономиката и образованието- приоритет в българо-руските отношения

Контактите в областта на социалната политика и туризма са добри, коментира пред ТАСС външният министър

02.04.2015 | 15:32 Редактор: Мариета Иванова
Митов: Икономиката и образованието- приоритет в българо-руските отношения

Приоритетни теми на българско-руските отношения са сътрудничеството в икономиката и образованието, науката и културата, е заявил интервю за ТАСС министърът на външните работи на България Даниел Митов, предава БТА.

Той коментира още, че контактите в областта на социалната политика и туризма са добри, посочвайки, че по време на неотдавнашното си посещение в Москва министърът на туризма Николина Ангелкова е уверила руската страна, че България е взела мерки, които да предотвратят намаляването на туристическия поток от Русия в България.

„Искаме да запазим връзките с Русия в тази област“, казва Даниел Митов в интервю за кореспондента на ТАСС в София.
В отговор на въпрос какви са перспективите руски туристи да могат да получават визи за България непосредствено на летището, каквито изявления са били правени от българското министерство на туризма, министър Митов казва, че като член на ЕС нашата страна е длъжна да спазва изискванията на общоевропейското визово законодателство, но добавя, че България е опростила процедурите за издаване на визи на руски граждани.

„Сега те се издават за два-три дни, а на територията на Руската федерация работят 19 визови центъра,“ посочва още Даниел Митов.

Външнополитическите приоритети на България са насочени към ефективна защита на правата и интересите на българите в чужбина, разширяване на европейската интеграция в структурите на ЕС и НАТО, развитие на отношенията с най-бързо развиващите се икономики в света, подкрепа за евроатлантическото бъдеще на Западните Балкани, заявява българският външен министър.

Той отбелязва, че България има "съществените противоречия с Русия, предизвикани от конфликта в Украйна", но признава, че Русия има решаващо значение за региона на Черно море и Източна Европа. Регионът трябва да се развива и процъфтява, а затова всички страни от него трябва да са заинтересовани да развиват добри отношения, посочва Митов.

България оценява усилията на руската страна за нормализиране на работата фериботната връзка Варна-Кавказ, казва министърът и допълва, че се очаква двете страни да подпишат междуправителствена програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за 2015-2017 г.

„Прагматизмът и политиката са неделими. Всяка държава трябва да се ръководи от националните си интереси, а те предполагат формиране на политика, която се осъществява и на основата на прагматизма,“ казва Даниел Митов в отговор на въпрос какво преобладава в двустранните отношения - политиката или прагматизмът. Той уточнява още, че начините за защита на националните интереси трябва да се базират на принципите за зачитане на международното право и суверенитета на всяка от страните. По думите му именно това определя позицията на България и на другите страни от ЕС по отношение на ролята на Русия в конфликта в Украйна.

Той посочва, че конфликтът в Украйна трябва да бъде решен бързо и по мирен път, чрез изпълнение на Минските споразумения, оценява като положителен знак спирането на огъня в зоната на конфликта, но допълва, че в същото време наблюдателите на ОССЕ не са в състояние да потвърдят изтеглянето на тежките оръжия от разделителната линия, тъй като нямат достъп до някои райони.

Помолен да коментира какво ще предприеме България, ако Минските споразумения бъдат нарушени от украинската страна, министър Митов коментира, че според него няма полза от обсъждане на "хипотетични ситуации".

"Мисля, че нито една от страните - нито Русия, нито Украйна - не иска влошаване на социално-икономическото положение на народа си, въвличайки го в продължаване на конфликта. Във всеки случай нарушаването на Минските споразумения, независимо от това коя от двете страни ще го направи първа, няма да отговаря на очакванията на България и
на другите страни от ЕС", казва Даниел Митов.

За да се подобрява сътрудничеството между Русия и България, освен чисто икономически причини, трябва да има и уважаване на националните интереси на двете държави и признаване на равноправния им статут в международните дела. А това значи, че Русия трябва да уважава ценностите и политиката на България във връзка с членството й в евроатлантическите структури. Това ще добра основа, на която двете страни ще развиват сътрудничеството си, казва министър Митов.