Митов: Новият дълг не е за военна техника

Според него включването на България в Шенген е в основната на борбата срещу тероризма и заплахите, които имаме

25.02.2015 | 19:03 Редактор: Ирина Георгиева
Митов: Новият дълг не е за военна техника

Поемането на новия външен дълг от 16 млрд. лева не е обвързано с координационния център на Алианса, обясни външният министър Даниел Митов.

"Координационният център се изгражда със средства на НАТО." - обясни той в парламента, предаде Dnes.bg.

От "Атака" нарекоха новия дълг военен заем и твърдяха, че с парите ще се купува оръжие.

"Не знам как се стигна до въпроса за обвързване на поемането на дълг с купуването на военна техника."- обясни  министърът.

По думите на външния министър това са поредните опити за лъжи и манипулации, за да се пълнят главите на хората с несъществуващи опасности.

"Модернизацията на българската армия е част от програмата на правителството. Тя е част и от нашите приоритети - това се знае." -заяви министъорът, цитиран от агенция "Фокус".

Никой няма да се въоръжава срещу Русия и да изгражда митични центрове, от които ще се готвим за война с трети държави, категоричен е Митов.

На заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм министърът обясни, че трябва много сериозна координация както с Румъния, така и с Гърция при кандидатстването за проекти в ЕС, защото регионални проекти, които са в синхрон със съседите ни, тежат повече, отколкото ако кандидатстваме сами по тях.

Според него включването на България в Шенген е в основната на борбата срещу тероризма и заплахите, които имаме.

"Изпълнили сме всички технически мерки, които трябваше за членството ни в Шенген и се справяме почти безпогрешно като страна външна граница на ЕС." - посочи той.

Министърът на външните работи коментира и членството на Турция в ЕС, което според него е много далечно.

"Турция си има обща европейска позиция за това кога евентуално страната може да започне преговори за членство в ЕС." - обясни външният министър. 

По думите му самата Турция в изказвания на легитимни говорители изразява известна скептичност по отношение на членството си в ЕС.

"Продължаваме да държим на македонското членство в евроатлантическите структури." - заяви още той, като обърна внимание, че трябва да се изчисти въпросът за добросъседските отношения.

Външният министър каза, че Сърбия има още какво да постигне, за да достигне до членство в ЕС.

"Ясен хоризонт по отношение на разширяването на ЕС все още няма." - допълни Митов.