Даниел Митов: Остро осъждаме всички есктремистки идеологии

Министърът на външните работи коментира гласуването на резолюция на Общото събрание на ООН за осъждане на героизирането на фашизма

27.03.2015 | 14:49 Редактор: Мариета Иванова
Даниел Митов: Остро осъждаме всички есктремистки идеологии

Остро осъждаме всички екстремистки идеологии и последователно застъпваме позицията, че борбата с тях трябва да бъде приоритет за международната общност. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Станислав Станилов ("Атака") по повод гласуване от Общото събрание на ООН относно резолюцията, внесена от Русия за осъждане на героизирането на фашизма, предава БТА.

Той допълни, че това, че България е гласувала "въздържал се" по резолюцията, по никакъв начин не означава, че страната ни не осъжда проявите на фашизъм, ксенофобия и свързаната с тях нетърпимост.

Ангажиментът ни за противодействие срещу подобни прояви е и ще продължи да бъде непоколебим, посочи Митов. Той отбеляза, че пълното прилагане на Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, както и приемането на подходящи мерки като образование, повишаване на осведомеността и насърчаването на диалога биха допринесли за намирането на решения за противодействие срещу проявите на тези идеологии.

Той обаче каза, че резолюцията поставя акцент върху въпроси, които не са свързани с борбата срещу расизма и нетърпимостта и не се отнася до всички съвременни форми на расизъм. Поставяйки фокуса на борбата срещу расизма върху преподаването на история, забележителностите, паметниците, както и върху политически проблеми, резолюцията не отчита актуалните въпроси в областта на правата на човека и създава впечатление за монополизиране на борбата срещу нацизма и за едностранчиво тълкуване на историята, коментира той.

Българската страна винаги е отдавала дълбока почит към историческата роля на съюзническите войски, в това число и Русия, и на падналите жертви при разгрома на нацизма по време на Втората световна война. Трябва обаче да припомним, че Втората световна война доведе до болезнени разделения в Европа и за много европейски държави краят не донесе свобода, а нови престъпления срещу човечеството, жертвите на които също трябва да бъдат отчетени, отбеляза Митов. Той посочи още, че въпросът с образованието трябва да бъде разглеждан не по селективен начин, а в неговата цялост, така че да обхване както расистките, така и тоталитарни идеологии.   

Митов отбеляза, че като част от общата европейска позиция, постигната с консенсус, страните - членки на ЕС, са  гласували "въздържал се" по тази резолюция.