Външният министър откри Европейската година за развитие в България

Все още предстои да се извърви дълъг път към устойчиво развитие, коментира Митов

19.03.2015 | 14:40 Редактор: Мариета Иванова
Външният министър откри Европейската година за развитие в България

Министърът на външните работи Даниел Митов откри Европейската година за развитие за открита в България на специална конференция в София.  

 

Въпреки че последните 15 години бележат значителен напредък в изкореняването на крайната бедност, все още предстои да се извърви дълъг път към постигането на устойчиво развитие, отбеляза Митов по време на събитието, организирано от  МВнР и Дипломатическия институт към министъра на външните работи.

„Живеем във взаимосвързан свят, в който предизвикателства като климатични промени, нелегална миграция, заплахи от екстремистки радикални групи и епидемии не познават граници и имат глобални измерения. Справянето с подобни предизвикателства изисква единен подход и колективен отговор“, каза министърът.

Митов посочи, че България участва активно в протичащите международни преговори в ООН за изработване на дневен ред на развитието след 2015 година.

Министърът смята, че инициативата Европейска година на развитието е необходима и навременна за страните от ЕС и особено за България. За нас е важно да разберем, че политиката за развитие на ЕС е както проява на солидарност с развиващите се страни, така и инвестиция в стабилност и просперитет на самия ЕС, посочи Даниел Митов. Той отбеляза, че изпълнението на тази амбициозна програма би било невъзможно, без участието на партньорите от неправителствения сектор и академичните общности.

Митов отчита като силно положително подписаното през февруари споразумение за сътрудничество между МВнР и Българската платформа за международно развитие.

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева във видео-приветствие към форума посочи, че европейците сме икономическа сила и дори след седем години на криза произвеждаме 20 процента от БВП в света. Георгиева припомни, че страните от ЕС допринасят половината от финансирането за развитие и за хуманитарна помощ. Правим това, защото нашите граждани го искат от нас. По последни данни 85 процента от европейците са убедени, че помощта за развитие е морално важна, но също така е важна за самите нас, каза Георгиева.

Тя отбеляза, че въпреки последните трудни години, в Европа имаме много по-добри условия на живот, отколкото имат стотици милиони хора в страни, засегнати от бедност, глад, конфликти, бедствия.

„Един милиард души на тази планета си лягат гладни“, припомни Георгиева, като добави, че можем да помогнем те сами да  си помогнат - като инвестираме в развитие, предава БТА. Кристалина Георгиева заяви още, че когато хората нямат хляб, подслон и надежда, когато са без работа, когато виждат децата си да умират от глад, това създава почва за екстремистки настроения, и затова борбата срещу бедността е също и борба за мир и стабилност, за просперитет в света.

Теодор Стойчев - и. д. ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, отбеляза, че до голяма степен сме потънали във всекидневното си усещане и преживяване на нашата относителна бедност и до голяма степен пренебрегваме факта, че има много други държави по света, които в много по-голяма степен се нуждаят от помощ и от подкрепа за развитието си.

Ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев посочи, че настоящата година е уникална с това, че е първата, която е фокусирана върху външната политика на ЕС в сферата на помощта за развитие. Предвидено е да се изпълняват Целите на хилядолетието за развитие, които варират от намаляването наполовина на хората, живеещи на прага на крайната бедност, на глада, подобряването на здравословното състояние на майките, до спирането на разпространението на ХИВ-СПИН, и осигуряването на начално образование за всички деца.

„Знаем, че в това отношение има още много какво да се направи“, отбеляза Златев, който посочи и определени постижения.

Приветствие към форума отправи и Венцислав Кирков от Българската платформа за международно развитие.

Пред журналисти в отговор на въпрос дали България има конкретни проекти за развитие по отношение на Украйна, министър Митов посочи, че в момента се подготвят проекти и такива ще има.

Смятаме да работим по-активно с Молдова, със Западните Балкани, отбеляза министърът. По думите му институционалното развитие ще бъде един от основните стълбове на политиката за развитие.