Щайнмайер: Наближава развръзката по преговорите за иранската ядрена програма

Предвижда се преговорите да приключат със споразумение до 31 март

28.03.2015 | 15:41 Редактор: Ирина Георгиева
Щайнмайер: Наближава развръзката по преговорите за иранската ядрена програма

Наближава развръзката по преговорите за иранската ядрена програма, заяви германският вътрешен министър Франк-Валтер Щайнмайер при пристигането си в Лозана. В момента там са в ход интензивни международни преговори с оглед постигане на исторически компромис за ядрената програма на Иран, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Почти 12 години след началото на преговорите с Иран развръзката започва. С този изглед към швейцарските планини не ме напуска мисълта, че щом видиш вече върха, последните метри са най-трудните, но и най-решителните. Точно това трябва да се направи в близките часове и в близките дни. Мога само да се надявам, че с оглед направеното през последните дванайсет месеца усилията за (постигане на) окончателно споразумение няма да бъдат изоставени." - каза Щайнмайер, който ще участва в преговорите между Техеран и великите сили, които се предвижда да приключат със споразумение до 31 март.

Успешно приключване на случая с ядрената програма на Иран "би могло навярно да донесе малко спокойствие" на Близкия изток, допълни той.

В Лозана вече са пристигнали иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, френският - Лоран Фабиюс, и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Очаква се Щайнмайер да участва в тристранна среща с колегите си Кери и Фабиюс, а също така да разговаря на четири очи със Зариф. Министерска среща между "шесторката" (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) и Иран е планирана за неделя, отбелязва ТАСС.

/Снимка: Thomas Trutschel/ photothek.net/