Васко Михайлов: Русия настоява Киев да признае местната власт в Източна Украйна

По този Москва аначин ще разполага с лостове на влияние върху украинската власт в бъдеще, коментира кореспондентът на БНР в руската столица

07.02.2015 | 10:21 Редактор: Мариета Иванова
Васко Михайлов: Русия настоява Киев да признае местната власт в Източна Украйна

Русия би искала да постигне някаква автономия на Източна Украйна и Киев да признае местната власт, коментира в предаването Денят On Air кореспондентът на БНР в Москва Васко Михайлов. Той подчерта, че „ако действително се постигне такава федерализация” Русия ще  „разполага с лостове на влияние върху украинската власт” в бъдеще.

„Федерализация в смисъл на това да остане политически част от Украйна, но икономически да има доста голяма самостоятелност”, коментира Михайлов.

Той подчерта, че „Русия много често е повтаряла, че не е страна в конфликта, но и подчертава, че ще използва влиянието си за решаване на конфликта”.

По думите му на масата на преговорите между Путин, Меркел и Оланд за Източна Украйна е било обсъдено и предложението на президента от Русия към украинския му колега от преди близо две седмици за раздалечаване на линията на конфликта или за изтегляна на тежкото оръжие.

Още от коментара на Васко Михайлов може да видите и чуете от видео файла.