И Москва, и Киев предложиха прекратяване на огъня в Източна Украйна

Боевете в района на Донецк и Мариопул обаче продължавали

19.01.2015 | 15:23 Редактор: Мариета Иванова
И Москва, и Киев предложиха прекратяване на огъня в Източна Украйна

Москва призова Киев и опълченците да се възползват от възможностите да свалят оръжието, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация на руското Външно министерство.

От дипломатическата служа посочват, че президентът на Русия Владимир Путин се е обърнал към украинския си колега Петро Порошенко на 18 януари, отчитайки отправената на по-ранен етап молба по време на проведени телефонни разговори от страна на Киев. В обръщението се предлагало в „най-скоро време да започне изтегляне на тежкото въоръжение от страната- както на украинските силови структури, така и на опълченците от Донбас от линията на съприкосновението в съответствие на Минското споразумение и съгласно тези координати, на които настояват от украинска страна“.

Също днес- 19 януари, Украйна отправи към Русия предложение за прекратяване на огъня, след като Москва заяви, че Киев е отхвърлил нова мирна инициатива на руския президент Владимир Путин, съобщава БТА, цитирайки информация на ДПА.

"Ние сме готови да работим с Русия за гарантиране на прекратяването на огъня и прилагане на клаузите на Минските договорености в тяхната пълнота", написа в Twitter украинският външен министър Павло Климкин.

Външното министерство на Украйна заяви, че Киев иска Москва  да се ангажира с прилагане на мирните договорености, подписани в беларуската столица през септември.

Руското външно министерство отвърна, че най-напред Киев би трябвало да изтегли тежкото въоръжение от фронтовата линия,  както е заложено в договореностите.

"Само този подход ще понижи риска от нова въоръжена конфронтация", каза министерството.

От Кремъл заявиха през уикенда, че Украйна е отхвърлила предложение на Путин за незабавно изтегляне на тежкото въоръжение.

Миналата седмица избухнаха тежки сражения в района на летището в Донецк, след като контролиращите града сепаратисти се опитаха отново да го превземат от правителствените войски.

През уикенда от Киев посочиха, че неговите сили са отблъснали сепаратистите, но боевете продължиха днес, отбелязва ДПА.

Украинската армия заяви, че трима войници са загинали, а 66 са били ранени при сраженията около летището в Донецк през последните 24 часа, съобщава Reuters.

Според военния говорител Андрий Лисенко сепаратистите продължават да атакуват летището и да обстрелват позициите на армията.

"Това е не просто стратегическа цел. Това е отправна точка, откъдето терористите могат да започнат ново настъпление. Ние няма да отстъпим летището", каза той.

Бунтовниците заявиха, че са установили контрол върху летището, но Киев не е потвърдил, че силите му са отстъпили, отбелязва Associated press.

"Всички опити на украинската армия да превземе летището и да си върне за поражението от миналата година . . . се провалят", каза бунтовническият лидер Александър Захарченко.

РИА-Новости цитира източни от Мариупол, според които по всички фротнови линии в областта се водят бойни сражения.