Москва няма да обсъжда свалянето на санкциите: Лавров

12.01.2015 | 16:19
Москва няма да обсъжда свалянето на санкциите: Лавров

Руският министър на външните работи Сергей Лавров изключи обсъждането на условията за вдигане на санкциите над Москва.

"Не сме въвеждали санкции. Не сме започнали тази санкционна спирала, която се развива. Неведнъж сме казвали, че за това са ни намеквали не латвийските колеги, а други - дайте съгласуваме критериите, вие ще ги изпълните, тогава ще свалим санкциите. Нищо няма да обсъждаме", заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след среща с латвийския си колега Едгарс Ринкевикс, предаде РИА Новости.

Лавров призна, че "това са абсолютно нелегитимни и непродуктивни мерки, от тях страдат всички, в това число и ние".

ЕС наложи санкции над Русия заради ролята й в украинската криза.

 

ЕС може да вдигне санкциите над Русия

ЕС обмисля вдигането на санкциите над Русия, "ако има реален напредък" в изпълнение на четиримесечното примирие, каза външният министър на Латвия в понеделник.

Едгарс Ринкевикс, чиято страна пое ротационното председателство на ЕС на 1 януари, проведе в Москва преговори с Лавров преди да се види по-късно в понеделник в Берлин с външните министри на Германия, Франция и Украйна.

"Смятаме, че санкциите, наложени заради Източна Украйна могат да се двигнат, когато видим не само подписани договори, но и реален напредък, каза Ринкевикс на съвместна пресконференция със Сергей Лавров.

"Ако има реален напредък" ЕС ще бъде готов да обмисли сериозно облекчаването или вдигането на санкциите", каза министърът на външните работи на Латвия.

Сергей Лавров обясни, че "изкуствените бариери" между Русия и ЕС може да се вдигнат, но не каза кога смята, че това може да стане.

Украинският президент Петро Порошенко покани лидерите на Русия, Франция и Германия в столицата на Казахстан, Астана на 15 януари за мирни преговори.

Германия и Франция изразиха съмнения дали подобна четиристранна среща може да се проведе без по-нататъшен напредък по Минския мирен план, който бе уговорен през септември.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че срещата в Астана не е в графика на президента Путин.

Канцлерът Ангела Меркел обяви миналата седмица, че всички 12 точки от Минското споразумение трябва да бъдат изцяло изпълнени преди ЕС да помисли да облекчава санкциите над Русия.

Обвързаната към петрола икономика на Русия силно пострада от спада в цената на петрола. Страната е изправена пред рецесия, задълбочена от санкциите на ЕС и САЩ.