Песков: Преговорите в Москва бяха конструктивни и съдържателни

Русия, Франция и Германия подготвят текст на потенциален общ документ за прилагане на минските договорености

07.02.2015 | 09:21 Редактор: Мариета Иванова
Песков: Преговорите в Москва бяха конструктивни и съдържателни

Русия, Франция и Германия подготвят текст на потенциален общ документ за прилагане на минските договорености. Това е съобщил говорителят на руския президент Дмитрий Песков след преговорите между лидерите на Русия, Франция и Германия. Той е допълнил, че резултатите от този разгори ще бъдат обявени в неделя в телефонен разговор на „тройката” и президента на Украйна, предава ТАСС.

„Изхождайки от предложението, формулирано от президента на Франция и канцлера на Германия, в настоящия момент съвместната работата е свързана с това да се подготви общ документ, относно прилагането на договореното в Минск, документ, който включва в себе си предложения на президента на Украйна и предложения, формулирани днес – 6 февруари, и допълнени от президента на Русия Путин,” уточнил говорителят.

Песков е коментирал, че това се прави „така че после този текст и тези предложения да бъдат представени за одобрение на всички страни в конфликта”.

„Последващата работата ще бъде продължена и предварителните резултати ще бъдат обявени идната неделя по време на телефонен разговор, който ще се проведе в „нормандския формат” на висше ниво,” коментирал Песков, имайки предвид президентите на Русия, Франция, Украйна и Германия.

Говорителят оценил проведените преговори като „смислени и по същество”.

Срещата между канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд с президента на Русия Владимир Путин беше „конструктивна и задълбочена”, коментира официалният представител на германското правителство Щефан Зайберт.

„След преговорите на федералния канцлер Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд, проведени в Киев, днес- 6 февруари, се проведоха конструктивен и задълбочен обмен на мнения с президента Путин,” коментира Зайберт.

Още по темата

Преговорите в Кремъл са продължили повече от пет часа през цялото време при закрити врата с изключение на прекъсване за няколко минути, през които фотографи и оператори да снимат тристранната среща.

Около 100 руски и чуждестранни журналисти са били на събитието в очакване на получат информация от първо лице. Подробности от преговорите обаче предстоят да бъдат разкривани.

Вижте какви бяха предварителните очаквания за срещата в Москва от видео файла и коментара на кореспондента на БНР в Москва Васко Михайлов.