Меркел: Важно е Гърция да спази ангажиментите си

За нас е важно новото гръцко правителство да насочи мерки към възстановяване на икономиката, заяви канцлерът на Германия

26.01.2015 | 16:32 Редактор: Мариета Иванова
Меркел: Важно е Гърция да спази ангажиментите си

Канцлерът на Германия Ангела Меркел очаква бъдещото правителство на Гърция да спази поетите досега ангажименти в областта на икономическите реформи и бюджетните

икономии, заяви на редовен брифинг нейният говорител Щефен Зайберт, цитиран от AFP и БТА.

"За нас е важно мерките на новото правителство да бъдат насочени към възстановяването на икономиката на Гърция, което означава поетите ангажименти да бъдат спазени", изтъкна говорителят.

Той увери, че Берлин ще предложи на бъдещото правителство да работи заедно с него.

Зайберт отново подчерта, че Германия иска Гърция да остане в еврозоната.

"От началото на кризата намеренията и целите на германското правителство са да се стабилизира еврозоната" заедно с всичките й страни членки, изтъкна той.

Преди изборите в Гърция германският министър на финансите Волфганг Шойбле също заяви, че ангажиментите на Атина за икономически реформи остават, какъвто и да бъде изходът от вота.

Днес говорителката на финансовото министерство Мариане Коте за пореден път отхвърли възможността от отписване на огромния гръцки дълг, като изтъкна, че евентуално продължаване на спасителната програма на Гърция може да се обсъди на европейско  равнище "ако Гърция отправи молба". Сегашната програма беше продължена до края на февруари.