СИРИЗА се споразумя с „Независими гърци“ за коалиционно управление

Постигнато е принципно споразумение по програмните въпроси, заяви Алексис Ципрас

26.01.2015 | 14:06 Редактор: Мариета Иванова
СИРИЗА се  споразумя с „Независими гърци“ за коалиционно управление

Малката националистическа партия "Независими гърци" ще участва в коалиционното правителство на партия СИРИЗА, която победи на парламентарните избори в Гърция, пише Dnes.bg.

Между тях е постигнато принципно споразумение по програмните въпроси, заяви лидерът на „Независими гърци“ Панос Каменос след среща с лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас.

„От този момент страната има правителство. Ние, „Независими гърци“, гласуваме доверие на премиера Алексис Ципрас. Премиерът ще направи визита днес при президента на Гърция, за да положи клетва и да обяви състава на правителството, в което участват и „Независими гърци“, каза Каменос.

Запитан в кои министерства ще участват, Каменос отговори: „Всичко това ще обяви премиерът. Ципрас ще състави правителство. Ние изпълнихме мандата, даден от гръцкия народ. Целта е гърците заедно да тръгнат към новия ден с уважение към националния суверенитет на страната, функциониране на демокрацията и прилагане на конституцията“, каза Каменос.

Две места в гръцкия парламент не достигнаха на СИРИЗА, за да състави самостоятелен кабинет, след безпрецедентна победа на предсрочните парламентарни избори в Гърция.

На проведения в неделя предсрочен парламентарен вот СИРИЗА спечели 36,66% от гласовете при преброени 96,66% от бюлетините и съответно ще има 149 от общо 300 места в парламента, посочва ТАСС. Дясноцентристката партия „Нова демокрация“ на досегашния премиер Андонис Самарас печели 27,79% от гласовете /76 места/. На трето място е ултрадясната „Нова зора“ с 6,28% /17 места/. Партията „Независими гърци“ печели 4,73% /13 места/.