Гръцките избори: Ципрас обеща да сложи край на болката

Сириза със 149 места в парламента, но без абсолютно мнозинство

26.01.2015 | 10:24 Редактор: Ирина Георгиева
Гръцките избори: Ципрас обеща да сложи край на болката

Лидерът на гръцката партия Сириза Алексис Ципрас обеща да сложи край на "петте години унижение и болка" в Гърция, след изборната победа в Гърция, предаде BBC. Пред ликуващите поддръжници, Ципрас отново обеща да предоговори условията на големите международни спасителни споразумения на Гърция.

"Днес Гърция отваря нова страница. Тя оставя зад себе си катастрофалните мерки за икономии, оставя зад себе си страха, авторитарността. Оставя 5 години на унижение и болка. Нашата победа е победа на всички в Европа, които се борят с режима на строгите ограничения, който разрушава европейското ни бъдеще." - заяви Ципрас.

Почти всички гласове вече са преброени и изглежда Сириза ще има 149 места в 300-членния парламент, но така няма да й достигнат два мандата за пълно мнозинство и самостоятелно управление.

"Гръцкият народ се произнесе и аз уважавам неговото решение. Съвестта ми е чиста. Поех страната на ръба на катастрофа. Трябваше да се справя с горещите кестени. Повечето хора казват, че не сме успели, но ние го направихме и избегнахме най-лошото." - коментира Андонис Самарас, лидер на "Нова демокрация". 

Победата на Сириза увеличи страховете за бъдещето на Гърция в еврозоната. Валутата падна до $1,11 спрямо щатския долар след изборните резултати - най-ниското ниво от преди 11 години.

Гърция преживя трудни бюджетни съкращения заради спасителния план от 2010г. на стойност €240 милиарда (£179 милиарда; $268 милиарда), договорени с така наречената тройка - ЕС, МВФ, ЕЦБ.

Икономиката се сви драстични заради глобалната финансова криза през 2008г., както се увеличи и безработицата, която "хвърли" много гърци в бедност.

Резултатите от изборите в Гърция ще изпратят шокови вълни към Европа, коментира кореспондентът на BBC в Атина Гавин Хюит.

По-голямата част от избирателите в Гърция отхвърлят, провежданата политика от Брюксел и Германия за справяне с кризата, допълва кореспондентът на BBC.

Очаква се резултатите от изборите да бъдат основна тема по време на срещата на 19 финансови министри от еврозоната на 26 януари.