Афганистан отбеляза поемането на пълния контрол върху сигурността си от НАТО

01.01.2015 | 15:10 Редактор: Ирина Георгиева
Афганистан отбеляза поемането на пълния контрол върху сигурността си от НАТО

Афганистанските национални сили поеха на 1 януари цялата отговорност за сигурността в страната след като коалиционните сили под егидата на НАТО приключиха 13-годишната си активна бойна мисия и започнаха нова фаза, в рамките на която ще осигуряват обучение, съвети и помощ, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

"Поздравявам афганистанците за този исторически ден. Няма да позволим нашата земя да бъде използвана срещу съседите ни, но очакваме същото и от нашите съседи." - заяви президентът на азиатската страна Ашраф Гани на церемония.

САЩ и други западни страни окачествиха целта на военната мисия в Афганистан като недопускане страната да се превърне в убежище за терористи, които да извършват нападения зад граница. Много от последните нападения на талибаните срещу афганистанките и международните сили бяха извършени откъм Пакистан.

Афганистанските военни поеха водещата роля в операциите по сигурността, след като НАТО им предаде тези отговорности преди 
две години. Насилието в Афганистан през 2014 г. се увеличи преди изтеглянето на войските на алианса, отбелязва ДПА. Според провинциални длъжностни лица на 31 декември най-малко 20 цивилни са загинали, а голям брой са били ранени при минометен обстрел на афганистнаската армия по сватбено тържество в провинция Хелманд, съобщава Ройтерс. По думите на заместник-командира на 215-и корпус на афганистанските сили генерал Махмуд, артилерийските снаряди били изстреляни от три посоки срещу село в окръг Сангин. Знае се, че обстрелът е дело на афганистански войници, но не е ясно дали това е станало нарочно, казал генералът пред Ройтерс.

Образувано е разследване, а виновните ще бъдат наказани.

ДПА припомня, че от 1 януари започва мисията на НАТО "Решителна подкрепа", в рамките на която около 13 000 чуждестранни сили ще изпълняват ролята на инструктори и съветници на афганистанските сили.