България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Христо Петров: Групировката "Ислямска държава" е създадена планирано

2014г. беше много динамична, а международните събития променливи

31.12.2014 | 12:57 Редактор: Ирина Георгиева
Христо Петров: Групировката

2014г. беше много динамична, а международните събития променливи. Няма политическа воля в България да се направи стратегия за справяне и интегрирането на бежанците. Това коментира анализаторът и журналисти Христо Петров в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи през последните шест години в регионите на Ирак, Сирия, се работи много активно за разединяване на обществото. През 2015г. приключва мандатът на НАТО в Афганистан, а резултатът е хиляди убити и една разбита държава, допълни Петров.

Групировката "Ислямска държава" е създадена планирано, категоричен е Петров.

"ИД е една структура, която е създадена планирано още в Ирак с цел противопоставяне на шиитските малцинства и сунитски активисти. Те са въоръжени със съвременно оръжие. Свидетели сме как в Сирия, ИД се сражава срещу танкове на сирийската армия с американски противотанкови оръдия." - подчерта Петров.

По думите на Петров въпросните оръжия са доставени много щедро на свободната сирийска армия, а след това продадени на ИД с цел част от бойците на свободната сирийска армия да останат живи. 

"Те се опитват да привлекат наши сънародници, чрез което да ерозират европейското общество. ИД е поставена само в част от фокуса, но около нея има и други структури. Най-големият риск за нашата страна е ако ние като българи не оценим реално ситуацията. Не е нужно да се създава паника. Ако ние продължим да бъдем изоставащи в Европа в тези оценки, защото в Германия, Франция обществото се надига срещу политиките на управляващите си. Да, всеки политик може да сгреши, но когато тези грешки са поредица и системни, те водят до едни необратими процеси, които ще бъдат необратими през следващите години. Бежанските вълни, когато са погрешно приети и интегрирани - идват техните ислямски училища, джамии, радикални спонсори." - коментира Петров.

Няма индикации, че през 2015г. ще има политици, които ще изготвят стратегия за справяне с този проблем, подчерта Петров. 

Чуйте: