Гърция в борба с високите цени на стоките, Мицотакис отпрати искане към ЕК

От СИРИЗА представиха собствен план с мерки

24.05.2024 | 16:20 Редактор: Искра Ангелова
Гърция в борба с високите цени на стоките, Мицотакис отпрати искане към ЕК

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис иска европейско решение за регулиране на пазара и парламентът обсъжда мерки за намаляване на цените на стоките.

"Проблемът с високите цени на стоките не е само в Гърция", подчерта в речта си премиерът Мицотакис. Той обясни причината, поради която е изпратил искане до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за регулиране на цените на европейския пазар.

"Не е допустимо същата стока да се продава с голяма амплитуда на цената в Париж, Атина, Амстердам или София. Това е тактика за незаконна печалба, която не се свързва само с различните цени на транспорта. За това се налага европейски отговор на тази практика", категоричен бе той, цитиран от БНР.

От опозицията реагираха, че след три години на много високи цени и то дни преди евроизборите правителството е поискало европейска помощ.

От СИРИЗА представиха собствен план с мерки за намаляване на цените, като настояват за премахване на част от акцизите върху горивата и данъците върху стоките от първа необходимост. Социалистите поискаха рязко увеличаване на заплатите с над 10%,а лидерът Андрулакис нарече премиерът Мицотакис "слаб", защото не може да овладее кризата с цените.

Комунистите са категорични, че гърците нямат доверие на правителството.

Снимка: БГНЕС

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа