Как ще се отрази спадът на рублата на авиацията, туризма и строителството

17.12.2014 | 00:48
Как ще се отрази спадът на рублата на авиацията, туризма и строителството

Отслабващата рубла вече удари печалбите на компаниите, ориентирани към износ. По-леко е на производителите на хранителни стоки, които търсят клиенти в Русия, съобщава РБК.

Авиокомпаниите, туроператорите и търговците на автомобили засега смятат, че обезценяването на рублата им се отразява силно.

Строителите, които нямат валутни задължения, са готови да спрат работа: банките които бяха лишени от евтини средства от чужбина, вдигат лихвите по кредитите за тях и ипотеките за частните кредитополучатели.

Заради спада на рублата и поскъпването на норвеждата риба на световните пазари производителите на рибни продукти почти напълно престанаха да купуват суровина от чужбина, каза ген.директор на Северная колпания Виталий Корнев.

Според него компаниите са минали на мурманска и карелска риба.

„За януари сме спокойни, но какво ще стане през февруари-март, никой не знае“, казва Корнев, цитиран от РБК.

Икономии се правят и от вносителите на плодове и салати Белая дача. Според председателя на надзорния съвет на групата компании Виктор Семьонов фирмата продължава да купува малък обем продукция с валута за клиенти, които ще купят независимо от цената.

„Отчитайки пазара, вероятно ще минем на по-евтина продукция от Русия на непроменени засега цени. Например сериозно се повиши търсенето на оцет“, казва Семьонов.

Ген.-директор на Русагро Максим Басов съобщава, че събира запаси готови продукти – свинско месо, захар– като най-добър начин да запази парите си в сегашната ситуация.

„В складовете имаме вече запаси за 15 млрд рубли. Обръщаме всичко в продукти“, казва той.

Предприемачите не зависят от валутните колебания, а от високата лихва на ЦБ.

Расте цената на кредитите и поскъпват ипотеките за новопостроени жилища.

Изгодните предложения на градските апартаменти ще бъдат актуални до края на годината. След това строителите залагат повишение на цените, например Химки-груп смята да вдигне цените средно с 12%.

Резервациите за почивки в понеделник и вторник практически напълно спряха, съобщава директорът маркетинг на Горячие туры Сергей Казаков.

Той е имал единични продажби, last minute.

Продажбите са спрели и кога ще се възстановят не е ясно, смята директорът на Сети магазинов горящих путевок Сергей Агафонов. Според него туроператорите не сменят формулата на пресмятане – официалният курс на ЦБ към датата +2-3%.

През деня – в понеделник и вторник – курсът не е бил сменян.

"Всяка прогноза за отрасъла през януари е все едно да си гледаме на кафе", казва Агафонов.

Готови ли са хората да почиват в чужбина ще стане ясно през февруари, когато ще излезе статистика за резервациите.

„Всичко е наред, но ни безпокои целия авиопазар и платежоспособността на пътниците, които са крайни потребители на услугите ни“, казва ген.директор Аерофлот груп Владимир Спиридонов.

„В момента лизингите са 5-10% от разходите на компаниите, но ще се увеличат в пъти, при това цената на горивото, за която се отделят 30% от разходите на превозвачите, не е падала“, казва директорът Анализи в ИК Регион Валерий Вайсберг.

За определени цени на билетите за самолет от Русия за чужбина от 2006 IATA прави разчет ежеседмично, в нощта на вторник срещу сряда на курса рубла-евро, закръглен до 50 копейки.

От 0ч. на 17 декември курсът ще се повиши до 76.50 рубли.

Според председателя на транспортната комисия на Асоциацията на туроператорите в Русия Дмитрий Горин курсът ще се повиши с 14%.

„Така за седмица цената на билетите за международни линии скочи с 33%“, казва експертът.