Руското правителство избра мерки за стабилизация на рублата

16.12.2014 | 21:18
Руското правителство избра мерки за стабилизация на рублата

Кабинетът в Москва не е обсъждал валутен контрол, нито търсене на виновни.

Министърът на икономиката Алексей Улюкаев каза, че е можело и по-рано да се повиши основната лихва на ЦБ. Влошаването на икономическата прогноза няма да е голямо, обеща министърът на икономиката.

Правителството е обсъдило и подкрепа в земеделието.

 

Банките

Централната банка на Русия ще помогне на банковия и реалния сектор, съобщи Улюкаев след съвещанието с министър-председателя Дмитрий Медведев.

„Ситуацията е сложна, но не сме първите, нито последните, които преживяват подобни обстоятелства. Много е важно да осигурим единство в действията на ЦБ и правителството“, каза Улюкаев.

Мерките ще са насочени към осигуряване на търсенето и предлагането на вътрешния валутен пазар чрез увеличение на предоставянето на валутна ликвидност на Банк России.

Някои банки в Москва и други градове във вторник обявиха за недостиг на долари и евро, след като клиентите започнаха да теглят депозити.

Ще бъде подкрепен банковия сектор и чрез законодателни промени за допълнителна капитализация, осигуряване на регулативен комфорт.

 

Сбербанк ограничи тегленето от банкомати

Във вторник вечерта Сбербанк за около час въведе временни ограничения в операциите с картите си и ги обясни с технически причини. След това съобщи, че системата работи.

Банката опроверга и слуховете за прекратяване на кредитирането.

 

Зърно

Русия съобщи, че увеличава цената за изкупуване на зърно, за да обезпечаване на резерва.

Страната планира да увеличи държавния запас от поне 5 млн метрични това, за да осигури количества за мелниците и производителите на храни, съобщи министърът на земеделието Николай Фьодоров пред репортери в Москва.

Цените в Русия, четвъртият най-голям износител на зърно в света скочиха след като чуждестранните купувачи използваха слабата валута за увеличаване на износа.

Според Фьодоров Русия едва ли ще наложи ембарго над износа на жито, съобщава Bloomberg. Фермерите не продаваха на вътрешния пазар при ниската рубла, съобщи пазарният анализатор SovEcon на 17 ноември. Държавата рязко повиши изкупните цени на пшеницата трети клас от западната част до 142 долара за тон.

Цените растат

Двата най-големи в Русия дилъри на автомобили Major Auto и Авилон прекратиха продажбите на леки коли, съобщи РБК.

Автодилърите си взеха почивка, за да оформят новите цени.

Major Auto продава коли от 35 марки в Москва и Санкт Петербург и според Forbes има оборот за 2013 от 88 млрд рубли.

Авилон има 11 дилърски центъра в Москва и е продал 33,6 хиляди коли през 2013.

Досега пазарните участници очакваха ръст в цените на колите с 25%, но сега, при новия курс на рублата и намесата на ЦБ, преразглеждат прогнозите си.

Според Иван Бончев, управител на EU Russia Partners още до началото на декември са били реализирани годишните продажби и дилърите изпитват дефицит.

Във вторник вечерта еврото стигна 90 рубли, а доларът – 70.