Путин спасява Роснефт вместо рублата

Коментар на Леонид Бершидски за телевизия Bloomberg от Берлин

16.12.2014 | 17:38 Редактор: Георги Стоянов
Путин спасява Роснефт вместо рублата

Към нас се присъединява Леонид Бершидкси. Леонид пише коментари за Bloomberg. Вие казахте, че Путин и изпълнителният директор на Роснефт Игор Сечин в известна степен са отговорни за това, което се случва на валутните пазари. Че колапсът на рублата не е свързан изцяло с цената на петрола. Коя е причината – една от двете или тя не е свързана с тях на 100%?

Леонид Бершидски: Роснефт, компанията на Сечин, в петък пласира огромна облигационна емисия в рубли на стойност близо 11 милиарда долара, която беше купена от правителствени банки, при доходност доста по-ниска от тази по руските държавни ценни книжа.

Още по темата

Част от тези пари може да са попаднали на валутните пазари вчера, въпреки че Роснефт отрича това.

Във всеки случай това определено е специална сделка, която приятелят на Путин получава.

И пазарите се хващат за такива неща и това подхранва общата липса на доверие за това, какво могат да направят регулаторите в страната.

Защото те могат да следват разумна политика само докато Путин не им нареди нещо друго.

Явно е, че най-напред ще бъдат задоволени нуждите на приятелите на Путин и чак тогава ще бъдат разгледани останалите проблеми, като например стабилността на националната валута.

Така че наред с продължаващата тенденция на поевтиняване на петрола, това подхранва нарастващото недоверие и несигурност около бъдещето на рублата.

Дори повишаването на основната лихва до 17% не буди интерес сред инвеститорите да държат активи в рубли в ситуация като тази, в която незнаете какво регулаторите могат да направят по нареждане на Путин.

Един от другите моменти, на които обръщате внимание във вашия коментар за Bloomberg, е, че както казахте, централната банка е под все по-голям натиск да печата рубли, да финансира или определени компании или цели индустрии. Какво означава това за доверието в централната банка и за валутата?

Леонид Бершидски: Това определено подкопава доверието в централната банка, защото така централната банка не се приема като независим играч и че в голяма степен изпълнява волята на Путин.

Освен това очевидно съществува и инфлационен ефект от това пари да се инжектират в икономиката като при сделката на Роснефт в петък.

Също така да незабравяме, че не говорим за икономическа криза, а за криза, която до голяма степен е политическа. Тя е причинена от политиката на Кремъл.

Тя е причинена от нарастващата изолация на Русия. Това са условия, при които идеята за налагане на капиталови контроли изглежда все по-реалистична опция.

Това нямаше да е така, ако Русия не беше подложена на санкции или изолирана политически.

Така че всичко това допринася за липсата на доверие и произтичащата от това волатилност на рублата.