Следващите дни в Русия ще са сравними с най-тежките през 2008, коментира Сергей Швецов

Могат да се очакват и други стъпки за стабилизиране от Централната банка, коментира нейният пръв заместник-председател

16.12.2014 | 16:56 Редактор: Мариета Иванова
Следващите дни в Русия ще са сравними с най-тежките през 2008, коментира Сергей Швецов

В близките дни ситуацията ще бъде сравнима с най-тежкия период от 2008 година, е заявил по време на заседание на Съвета по развитие на финансовия пазар първият заместник-председател на Централната банка на Русия Сергей Швецов, съобщава ТАСС.

„Проблемите са много. В следващите дни, аз мисля, че ситуацията ще бъде сравнима с най-тежкия период на 2008 година, но също така мисля, че опитът на многото, много кризи, през които е преминала руската финансова система, ще помогне за взимането на правилните решения,“ коментира  Швецов.

По думите му след повишаването на основния лихвен процент може да последват и други действия от страна на Централната банка на Русия за стабилизиране на икономиката.

„Беше направен много обстоен анализ на това, какви са възможните действия на Централната банка и беше избрано това решение, което беше съобщено. Естествено, това не е решение, което изчерпва действията на Централната банка. Мисля, че след него ще последва оповестяването на други мерки, насочени към стабилизиране на ситуацията  и за изход от тази ситуация, в която попаднахме“, коментира Швецов.


По-рано днес бившият вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин определи решението за повишаване на ставката от 10.5 на 17% като правилно.

В профила си в Twitter той написа: „Решението на Централната банка за повишаване на ставката до 17% при настоящите условия е принудително, но правилно. След тази стъпка задължително трябва да последва правителствено решение за повишаване на доверието на инвеститорите към руската икономика".

През деня опровержение получи и появилата се в медиите информация, че Кудрин ще седне на премиерското кресло.